tirsdag 16. september 2014

Kløe i skjedeåpningen

Kløe i underlivet er plagsomt. Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. Svie, irritasjon og kløe kan man merke overalt på kroppen, men når dette rammer et så sensitivt område som underlivet, oppfattes det gjerne som ekstra plagsomt og bekymringsfullt.


Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret. Hva er kløe i underlivet? Hos menn kan kløen forekomme i ulike områder på og rundt kjønnsorganet, avhengig av tilstand. Vi er pulevenner, men har begge ligget med noen andre (ubeskyttet dette også) rett før vi gjorde det. I går kjente jeg en uutholdelig kløe nedentil på de indre kjønnsleppene, og når jeg klødde ble det sårt.


Og når det ble sårt, ble det lit. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer. For menn gir kløe -plagen ofte utslag i irritasjon på penishodet, pungen og omkring penis. Har problemer med kløe og svie nedentil etter jeg har hatt sex. Men de sjekket ikke underlivet.


Plager fra de ytre kjønnsleppene kan stamme fra huden, fra kjønnsorganene, fra urinveiene eller tarmsystemet. Les mer om dette i NHI. Svie, kløe og luktfri utflod er vanlige symptomer på soppinfeksjon. De fleste opplever at utfloden er tykk, hvit og klumpete (minner om cottage cheese), men tyntflytende utflod kan også forekomme. Sårhet, sprekkdannelse i underlivet og smerter ved samleie er andre symptomer som kan oppstå hvis man har soppinfeksjon.


Langt størstedelen av kvinnene i forsøket opplevde altså å bli kvitt kløe , tørrhet og irritasjon i underlivet. Men som en bonus avhjelper Femigel også plager med lukt. Mange kvinner plages av lukt fra skjedeåpningen. Alle kvinner har en mild lukt fra skjeden – det er helt naturlig.


Det forsvinner i forbindelse med menstrasjon, men dukker stort sett opp igjen i løpet av et par dager. Det er ikke en konstant kløe , men dukker opp igjen ved eg. Lichen sclerosus har symptomer som utslett, kløe , smerte og ubehag rundt kjønnsåpningen, og det kan foreligge synlige hudforandringer.


Huden blir blek eller hvit, enten flekkvis eller i hele vulvaområdet. Noen pasienter klager over smerter ved samleie. Det var imidlertid fem av sykdomstegnene (kreftsymptomene) de fleste av kvinnene ignorerte - nemlig vaginal kløe eller svie, rygg og magesmerter, å være trett hele tiden, å måtte tisse mye og oftere enn vanlig, samt oppblåsthet. Alle disse symptomene, og andre, blir ofte ignorert. Jeg har en stund vært plaget med kløe og svie rundt skjedeåpningen , på de indre kjønnsleppene, rød og tørr hud på de ytre kjønnsleppene, over kjønnsleppene der håret vokser osv.


Jeg har også fått noen kuler som minner om kviser, som jeg kan klemme ut verk fra, bak skjedeåpningen , på sidene i lysk. I en tidlig fase, invasiv plateepitelkreft ligner VIN. Er utfloden misfarget, f. Det kan også bli rosa eller rødt. Mange tenåringer opplever utfloden sin som unormal, mens andre er plaget av kløe - uten et det er snakk om skjedebetennelse.


Ofte handler det om å venne seg til og akseptere sin utflod. Store medisinske leksikon forklarer at vortene med litt ruglete overflate vokser i og rundt skjedeåpningen , endetarmsåpningen, på livmorhalsen og på penis. Vortene kan vokse enkeltstående eller i klaser.


Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg