Urinsyregikt begynner som regel med et akutt anfall av leddsmerter og -hevelse. Smertene og hevelsen avtar normalt i løpet av en ukes tid. Deretter har man som regel ingen symptomer, men man kan få nye anfall med vekslende mellomrom, og hvis sykdommen ikke blir behandlet, kan man få kroniske leddsmerter og leddhevelser.
Sykdommen behandles med medisiner , men anfall kan utløses av enkelte matvarer. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme.
Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Hei, har urinsyregikt med smerter i begge føttene, har fått medisin av fastlege og merket noe bedring, men har fremdeles vondt i føttene, (litt lettere og ikke så mye som før medisin ) har de siste dagene veldige smerter i kjeven, (smertefullt å gape) kan det ha sammenheng med urinsyregikt ? Metabolsk syndrom kan i vestlige samfunn ses hos opptil av alle voksne. Dessuten øker hyppigheten av urinsyregikt med økende alder – og påvises dermed oftere på grunn av stadig lengre levetid.
Det er veldig vanlig at det er leddet i stortåen som angripes først, og det er gjerne dette symptomet som oftest forbindes med urinsyregikt. Men sykdommen kan også føre til flere komplikasjoner og vedvarende funksjonssvikt i flere ledd samtidig.
Betennelsesdempende medisin. Dersom pasienten får anfall med urinsyregikt , kan dette som regel enkelt slås ned med betennelsesdempende medisin som kolkisin eller non-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs), eller hvis manglende effekt av disse, gis kortison tabletter i relativt høy dose (evt. intra-artikulær injeksjon). Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn. Nå har legen gitt meg en annen type medisin for regulering av kolesterol og jeg har mistanke om at det også denne gangen er denne medisinen som har trigget dette anfallet. Noen andre med samme erfaring?
Heidi skrev: Jeg har vært hos legen idag og har fått konstatert urinsyregikt i venstre fot. Man forsøker nå å unngå disse andre begrepene, da de kun leder til forvirring. For århundrer siden ble sykdommen betegnet the disease of kings and king of diseases.
Det er en betennelse i ledd som skyldes at krystaller av urinsyre felles ut i leddet. Det er en rekke kostholdsendringer som kan bedre symptomene ved urinsyregikt (1). Høye urinsyreverdier og urinsyregikt tilhører det vi betegner livsstilssykdommer. Det samme gjelder medikament som inneholder salisylsyre, som Albyl-E og vanndrivende medisiner.
Akutte anfall med urinsyregikt blir ofte behandlet effektivt med betennelsesdempende medisin i form av NSAIDs (for eksempel Naproxen eller Voltaren). Medisinen kolkisin kan være effektivt om man starter behandling helt tidlig i anfallet. Kirsebær (Prunus sp.) forskjellige arterMange mennesker påstår at deres urinsyregikt forsvinner hvis de spiser kirsebær.
Forskere ved Michigan State University har isolert et innholdsstoff i sure kirsebær som kalles anthocyanin, som de mener er en kraftig antioksidant og i tillegg har en betennelseshemmende virkning.
Urinsyrekrystaller i vevene kan forårsake smerte, hevelse og varme i leddene. Dette skjer gjerne i form av anfall som kommer og går. Hos dem som er disponert, slår sykdommen ut når det blir for mye av det gode liv, slik Pedersen uttrykker det: Fedme, alkohol, særlig øl og et høyt forbruk av kjøtt, øker urinsyrenivået og dermed risikoen for urinsyregikt. Videre må urinsyregikt sees i sammenheng med andre sykdommer og faktorer som bidrar til risiko for høye verdier av urinsyre, og dermed anfall med urinsyregikt. Allopur brukes ved urinsyregikt , spesielt ved knuter, varige leddforandringer, samt forebyggende ved hyppig tilbakevendende anfall.
Likedan ved stendannelse i nyrer og urinveier. Ved strålebehandling eller behandling med cellegift (cytostatika) kan urinsyreinnholdet i urin og blod bli så høyt at det kan føre til nyreskade med nyresvikt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.