onsdag 21. oktober 2015

Laktoseintoleranse symptomer

Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker (laktose). Typiske symptomer er rumling i magen, oppblåsthet og vandig diaré. Hos de fleste medfører laktasemangel ingen eller kun ubetydelige symptomer. Hvordan vet jeg om jeg har laktoseintoleranse ? Dersom du mistenker at du har laktoseintoleranse bør du derfor ta kontakt med fastlegen.


Kanskje er symptomene tilfeldige, eller kanskje de skyldes noe annet enn maten.

Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og vandig diaré som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Det er mye laktose i morsmelk, slik at vi alle tåler laktose fra fødselen av, sier Glemminge Arnesen. Befolkninger som ikke har denne forandringen, eller mutasjonen, mister ifølge NHI laktaseaktiviteten i løpet av barndommen, og utviklder med det laktoseintoleranse. Om symptomene vedvarer er det viktig å få en grundig legeundersøkelse for ikke å overse annen alvorlig sykdom.


Symptomer fra mage og tarm kan ha mange årsaker. Ulike typer laktoseintoleranse. Det finnes tre typer laktoseintoleranse. Man får da symptomer på laktoseintoleranse.


Den primære formen er en normal tilstand for av jordens befolkning, og gir kun symptomer ved inntak av produkter med laktose.

Ved den primære formen mister du evnen til å fordøye laktose i 3-4-årsalderen. Da har man problemer med å fordøye laktosen i melken, og bør begrense inntaket av meieriprodukter. Tilstanden er en vanlig årsak til at større barn og voksne ikke tåler melk.


Ved laktoseintoleranse har man problemer med å fordøye laktosen (melkesukkeret) i melken. Alle tåler laktose fra de blir født, men så avtar laktaseaktiviteten, og det oppstår laktoseintoleranse. Hva kan jeg spise når jeg har laktoseintoleranse ? Primær laktoseintoleranse debuterer vanligvis når barnet har begynt på skolen, da er det vanlig å få symptomer , sier Torbjørn Øien. Har du laktoseintoleranse er det ikke nødvendig med et melkefritt kosthold.


Noen tåler svært lite, men mange får ikke symptomer før inntaket overstiger gram laktose per dag. Noen kan til og med innta en slik dose i ett og samme måltid så lenge laktosen inntas sammen med annen mat. Dette tilsvarer dl vanlig melk. Har du fått påvist laktoseintoleranse , er det derfor nyttig å finne ut hvor mye laktose du tåler.


Pasienter som har cøliaki for eksempel, kan oppleve at det tar fra til år å få riktig diagnose. Ved diaré kan kroppen tape mye væske, noe som er uheldig for idrettsutøvere. En person som har laktoseintoleranse , kan gjerne tåle noe laktoseholdig mat og drikke. De fleste tåler litt.


Hvis man har arveanlegg for utvikling av laktoseintoleranse vil man, ifølge Norsk helseinformatikk, gradvis få symptomer fra til 12-års alder ved inntak av mer enn cirka dl melk per døgn. Du kan også teste ved å kutte ut laktose fra kostholdet ditt i to uker.

Hvis du har laktoseintoleranse vil symptomene avta. Hos Vitusapotek og vitusapotek. Gassdannelse og diaré er de vanligste symptomene på laktoseintoleranse.


Slike symptomer får ikke pasientene dersom vi i stedet gir dem det lett fordøyelige karbohydratet glukose. Dessuten har forskerne observert et merkelig fenomen når noen av pasientene får mat de reagerer på. Frostanfall – Litt etterpå får de frostanfall. De hakker tenner og vi må gi dem tepper til å ha rundt seg.


Jo langsommere denne passage foregår, desto større sandsynlighed for, at laktosen kommer i kontakt med laktasen og kan spaltes, hvilket vil medføre færre symptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg