onsdag 28. oktober 2015

Hva er brennkopper

Hva er brennkopper ? Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden forårsaket av bakterier. En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer (bulløs impetigo). Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate.


Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager.

Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Vask sårene med vann og såpe. Hvis barnet ditt har brennkopper , er det en god idé at du klipper barnets negler, slik at det blir vanskeligere å klø på sårene, og andre steder etterpå, så smitten føres videre. Et barn med brennkopper bør bruke engangsvaskekluter, og ha sitt eget håndkle, som må vaskes ofte.


Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn. Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. August og september er høysesong for brennkopper.

Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Ved få og små brennkopper som sitter på samme sted er det vanlig med lokal behandling. Området med brennkopper vaskes forsiktig med vanlig såpe og vann for å fjerne løse skorper.


Forekomsten av brennkopper er vanligst om sommeren når det er varmt. I Skandinavia er det mest vanlig at brennkopper skyldes stafylokokkbakterien. I tropene skyldes brennkopper ofte streptokokkbakterien som er mer alvorlig, blant annet på grunn av nyresykdom. Er brennkopper farlig?


Barnesår starter på tilsynelatende frisk hu men som regel er det en liten rift eller en kløende eksem som starter utviklingen av barnesår. Hvordan ser et barnesår ut? Den vanligste bakterien er staphylococcus aureus, også kalt gule stafylokokker. Infeksjonen kan være kløende og smertefull, og den smitter lett fra person til person.


Ofte går det over av seg selv med rengjøring med såpe og vann, evt. Brulidin eller en antibiotikasalve på i samråd med lege. Det hele starter med en liten, rød prikk som etter hvert blir til en væskefylt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tykk skorpe.


Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus (VZV).

Oftest finnes det andre i nærmiljøet som også har vært eller er syke. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer. Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme.


Symptomer er blemmer, ofte i ansiktet. Av og til trenger man hjelp til å finne ut hva et utslett kan komme av. Ja, kanskje er det nettopp derfor smittetoppen kommer akkurat da, tror smittevernlegen.


Tiden fra en blir smittet til sydommen bryt ut, er vanligvis 4–dager. Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Noen ganger kan utslettene ligne på brennkopper , men stort sett er det lett å stille diagnosen. I spesielle tilfeller er det mulig å ta en prøve av væske fra blemmene og sende den til dyrking. Dette kan gjøres inntil dager etter utbruddet.


Sårene kan sitte hvor som helst på kroppen, men er vanligst på utildekkede hudområder som ansikt og hender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg