mandag 19. oktober 2015

Symptomer cøliaki

Cøliaki kan arte seg på mange måter. Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer. Avføringen er ofte rikelig, gråhvit og illeluktende. Det kan være magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. I noen tilfeller viser mageplagene seg som forstoppelse.


Symptomer cøliaki

Barn som lider av cøliaki , kan ha redusert vekst og være sure og grinete. CØLIAKI : Autoimmun sykdom som angriper tarmtottene. Ved glutenfri kost kan de vokse ut igjen. Har du cøliaki , vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din.


Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold. Hos barn kan man også i enkelte tilfeller ha en positiv blodprøve, typiske symptomer på cøliaki , men en negativ tynntarmsbiopsi. Det vil da kunne være aktuelt å stille diagnosen cøliaki for så å revurdere diagnosen på nytt ved 6-års alderen. Symptomer på cøliaki.


Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete (inkludert spelt), rug og bygg. Ved hyppige symptomer og mistanke om cøliaki , vet Lundin råd. Det finnes en veldig god blodprøve som fanger opp de fleste med cøliaki.


Hos pasienter med cøliaki blir den normal når de går over til glutenfri kost, og det er derfor viktig å teste seg for cøliaki før man endre kosten. Når magen slår seg vrang over en lengre periode er det mange som automatisk tenker at de har glutenallergi, kjent som cøliaki. Hvilke symptomer skal du se etter ved en eventuell glutenintoleranse?


Ta cøliakitesten Testen kan ikke brukes for å stille en cøliakidiagnose, men har du flere tegn som samsvarer med cøliaki , oppfordrer vi deg til å skrive ut resultatet, og ta det med til fastlegen din for videre utredning. Hvis du har en familiehistorikk på kreft eller inflammatorisk tarmsykdom (ulcerøs colitt eller Crohn’s sykdom), har kort sykehistorie, er eldre enn år og har nye symptomer , er dette også noe legene har interesse av å vite. Kreft i tarmen – Kreft i tykktarmen er det vi er aller mest redd for. Diffuse symptomer Diffuse symptomer som uopplagthet, utilpasshet, blodmangel og depresjon, i tillegg til tarmplager og leddsmerter, kan være tegn på cøliaki , ifølge professoren. Krigføringen mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades.


På linje med de aller fleste sykdommer varierer symptomene også når det gjelder glutenintoleranse. Tradisjonelt har cøliaki blitt oppfattet som en tynntarmssykdom. Den klassiske presentasjonen er diaré, vekttap og malabsorbsjon. Nyere forskning har imidlertid utfordret denne oppfatningen av sykdommen.


Symptomer cøliaki

Prototypen på et slikt sykdomsbilde er dermatitis herpetiformis. Denne formen er preget av svær diaré og malabsorpsjon, men ses nå sjeldnere. Både barn og voksne har nå oftest mildere symptomer ( 3).


Man fant nye tilfeller. I motsetning til hva man trodde tidligere, så vet man nå at cøliaki forekommer i alle aldre, og oppdages stadig oftere hos voksne og eldre. Pasientene kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan føre til muskelsmerter og kramper. Når sykdomsbildet er fullt utviklet, er diagnosen lett å stille. Nevrologer bør ha cøliaki i tankene ved utredning av spesielt polynevropatier, cerebellare ataksier og encefalopatier.


Symptomer cøliaki

Nevrologiske symptomer kan også opptre før de mer spesifikke tarmsymptomene. Det er derfor viktig at både nevrologer, gastroenterologer og allmennpraktikere kjenner til denne assosiasjonen. Der kan desuden opstå symptomer på grund af manglende optagelse af næringsstoffer. Eventuelt ustøhet og gangvansker.


Symmetrisk sensibilitetstap (strømpe–hanske-mønster). Pareser eller ataksi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg