fredag 30. oktober 2015

Adhd hos barn

Omkring en tredjedel av barn med ADHD har også andre psykiske og utviklingsmessige forstyrrelser. I hvilken alder kan diagnose stilles? Det er også store forskjeller i landet på hvor barn får flest ADHD -diagnoser. Minst to av tre mødre rapporter til oss at å være i aktivitet fra barnet står opp om morgenen til det legger seg om kvelden, er vanlig eller svært vanlig for deres barn , opplyser Aase.


Personer med ADHD har ofte mye uro i hender og føtter. På skolen kan for eksempel barn med ADHD forlate plassen sin i timen og løpe omkring.

For barn med ADHD vil ikke alltid vanlig barneoppdragelse strekke til. Dette skyldes at ADHD er en funksjonsvanske som kan medfører at oppdragelsen blir krevende. Det er godt dokumentert at det finnes en rekke tiltak som er til nytte for barn og unge med ADHD. Det har vært et nordisk samarbeid omkring utvikling av verktøy for kartlegging av vansker hos barn i alderen til år.


Muskulære reguleringsvansker hos personer med ADHD , et livslangt problem? I vilken ålder kan diagnos ställas? Hyperaktivitet hos ADHD - barn kan være selvbehandling – Funnene våre kan tyde på at hyperaktivitet ikke er noe man bør undertrykke, men tvert imot at økt fysisk aktivitet for disse barna kan være en form for behandling, sier forsker.


ADHD er en diagnose som første gang ble brukt beskrevet den amerikanske diagnosemanualen DSM.

I Norge bruker vi egentlig den europeiske diagnosemanualen ICD og der brukes begrepet Hyperkinetisk forstyrrelse om tilstanden ADHD. Läs också: Skillnaderna mellan flickor och pojkar som har adhd. Iblant har barnet også vanskelig for å tolke syns-, hørsels- og følelsesinntrykk.


I stedet for DAMP snakker man i dag oftest om ADHD i kombinasjon med DCD (developmental coordination disorder). Uansett hva barnets problem er, har dere alltid rett til å oppsøke hjelp hos BUP, Barne - og ungdomspsykiatrien, eller på helsestasjonen. Hos disse barna er det typisk endringer i hendelsesrelaterte potensialer under tester som involverer belønning eller emosjonell prosessering. Kjennetegn på ADHD er store konsentrasjonsvansker, impulsivitet og hyperaktivitet. I Norge er det anslått at om lag 3-prosent av barn og unge under år har ADHD.


Forekomsten varierer med alder og kjønn, og det er. En ny studie viser at bare prosent av en gruppe barn med alvorlig ADHD hadde en såkalt trygg tilknytning til mødrene sine. En trygg tilknytning er en betegnelse for en trygt forhold som legger grunnlaget for barnets sunne utforskning av omverdenen. Andre undersøkelser har utpekt ADHD som en av diagnosene med den største tilveksten innenfor barne - og ungdomspsykiatrien i samme periode.


Man kan ikke fjerne den grunnleggende årsaken, ADHD , men man kan være med på å kraftig redusere den som en negativt forstyrrende faktor i barnets liv. Atferden hos barn med ADHD kan til tider være uforståelig og slitsom for omgivelsene. Er du forelder til barn med ADHD ? Hver uke publiserer jeg en ny artikkel om ADHD og hvordan vi foreldre kan forstå og støtte barna våre best mulig.


Og ikke minst, hvordan vi tar vare på oss selv i en krevende hverdag.

Klikk på knappen under, så sender jeg artiklene gratis til din e-post hver søndag. Jo, franske barn har faktisk ADHD de også! Iverksatte egne tiltak. Først da sønnen begynner i første klasse blir han utredet av BUP.


Etter ett år med utredning har han nylig fått den midlertidige diagnosen ADHD. Foreløpig blir han ikke medisinert, men både skole og familie vil bli kurset i hvordan de best kan tilrettelegge hverdagen hans. Vanlige vansker hos barn og unge med ADHD. Ifølge Legemiddelhåndboka finnes det ingen spesifikke tester som alene kan gi diagnosen ADHD. Diagnosen må bygge på atferdsobservasjon over tid.


Det finnes flere intervju- og spørreskjemaer basert på de diagnostiske kriteriene. Oppslagsverket BMJ Best Practice har en grei oversikt over kriterier for å stille diagnosen hos barn og hos voksne. De tre viktigaste är ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.


ADHD hos barn kan upptäckas genom att vissa specifika beteenden identifieras.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg