mandag 5. oktober 2015

Høyt blodsukker

Høyt blodsukker

Ved høyt blodsukker settes insulin for å få det ned. Hvis bldosukkeret er høyt over lang tid kan du utvikle syreforgiftning. I urinen omdannes ketosyrer til aceton, som også pustes ut og det lukter aceton av pusten. Ikke alle kjenner denne lukten selv, spør derfor ev.


Høyt blodsukker

Det varierer fra person til person hvilke og hvor mange symptomer man får. Dersom man ikke skiller ut nok insulin i forhold til behovet, som ved diabetes, blir glukose værende i blodstrømmen og man får da et høyt blodsukker. Dette kan resultere i at man blir sliten og trett, da cellene i kroppen ikke får den energien de trenger for å fungere optimalt.


Blodsukker : Dette kan være grunnen til at du har høyt blodsukker og dette kan du gjøre med saken. Gjør noe med saken tidlig. Høyt blodsukker kalles hyperglykemi og kan forårsake skade på ulike organer. Etter hvert medfører et høyt blodsukker at det oppstår typiske symptomer som tørste, vekttap, økt urinproduksjon og kløe i underlivet. Det er godt mulig at det er blodsukkeret ditt som også har gjort at du blir fortere sint, og lettere irritert den siste tiden.


Vi pleier å assosiere høyt blodsukker med diabetes, men sannheten er at dette ikke er det eneste problemet. I virkeligheten kan noen lide av dette problemet og ikke engang innse det til å begynne med. Så, hvis du tror dette kan være tilfelle for deg, legg merke til signaler som kroppen din kan sende deg.


Når sykdommen oppdages, så baseres jo diagnosen på at det måles forhøyede blodsukkerverdier, eller hyperglykemi. Alvorlig høyt blodsukker med økt surhet i blodet er imidlertid en tilstand som ses nesten bare blant personer med diabetes type 1. Blodsukker er den del av organismens glukose (sukker) som sirkulerer med blodet. I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodsukkeret holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.


PH-verdien i magesekken. Lavere PH i magesekken fører til saktere tømming av denne og mer stabilt blodsukker , noe som igjen gir mer langvarig metthetsfølelse. Hvis man går med høyt blodsukker over lengre ti øker man risiko for alvorlige senkomplikasjoner som kan komme som en følge av diabetes.


Det er viktig å holde denne tilstanden under streng medisinsk observasjon, da det kan forårsake mange komplikasjoner. Veldig høyt blodsukker kan føre til en alvorlig tilstand kalt ketoacidose. Tilstanden oppstår akutt, og kan være livstruende.


Noe som gjør det enklere og gir en ekstra motivasjon for å jobbe for lavt blodsukker. Det hjalp meg til å huske å justere blodsukkeret før det ble altfor høyt. På sikt førte dette til et bedre langtidsblodsukker. Holder du HbA1c nede på et ok nivå, er risikoen for seinkomplikasjoner svært liten.


Vær obs desom du er høy og føler deg dårlig. Da kan det være greit å ha ketostix liggende. Svært lett aktivitet ser ut til å virke like godt som mer intens trening. Bare å reise seg opp og rusle omkring er nok til å hindre økning i blodsukker i betydelig gra faktisk i samme grad som legemidler som skal motvirke høyt blodsukker , sier professor Arne Torbjørn Høstmark. Det folk flest ikke vet er at høyt blodsukker kan forårsake alvorlig skade.


Enten du er diabetiker eller ikke, kan høyt blodsukker forårsake skade på dine nerver, organer og blodårer. Det kan oppstå store helseproblemer når blodsukkeret ikke går ned. Hyperglykemi betyr at blodsukkeret er blitt høyere enn vanlig. Det kan skyldes at du har glemt å ta insulin eller tabletter, ikke har satt nok insulin i forhold til matinntaket, eller at insulinbehovet er blitt større enn vanlig på grunn av sykdom, feber, skade eller stress. Mange forhold kan føre til at blodsukkeret blir for høyt.


Insulinbehovet kan ha blitt større, noe som skjer for eksempel ved akutte sykdommer med feber. Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten. Dette kan være farlig fordi mange pasienter ikke kjenner lavt blodsukker om natten, men sover igjennom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg