fredag 9. oktober 2015

Oppsigelse i permisjonstiden

Informasjon og bistand fra spesialiserte advokater med over års erfaring. Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet. Alle spørsmål innenfor familieretten. Bestill nå i vår bokhandel!


Omstillingsprogram og hjelp innen jobb og karriere. Særlig vern mot oppsigelse. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt. Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse. Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse.


Var bra at dette emnet kom opp for dette har jeg selv lurt på. Gravide arbeidstakere og ansatte i foreldrepermisjon er særlig vernet mot oppsigelse. Det stilles strengere krav til dokumentasjon og oppsigelsestiden løper ikke i permisjonstiden. I permisjonstiden stopper imidlertid oppsigelsestiden å løpe. Resten av oppsigelsestiden utsettes og fortsetter å løpe igjen når den ansatte returnerer fra permisjon.


Dette kommer av og til overraskende på enten arbeidsgiver eller den ansatte, i noen tilfeller på begge. Permisjonen i seg er ikke et saklig grunnlag for oppsigelse. En oppsigelse gitt under foreldrepermisjon vil først ha virkning etter utløpet av permisjonen, jf arbeidsmiljøloven § 15-(2). Ordinært løper oppsigelsestiden fra den første dag i måneden etter oppsigelsen fant sted. Hvis en arbeidstaker er i svangerskaps-, fødsels-, omsorgs- eller foreldrepermisjon før eller etter fødsel eller adopsjon, og arbeidsgiveren gir arbeidstakeren en gyldig oppsigelse , for eksempel pga.


For mer informasjon om reglene for prøvetid og oppsigelse i prøvetiden, se kommentarene til arbeidsmiljøloven § 15-6. Ved oppsigelse fra arbeidsgiver kan ikke arbeidsgiver legge ferien i oppsigelsestiden uten arbeidstakers samtykke. Unntaket er der hvor oppsigelsesfristen er på tre måneder eller lenger. Da kan ferie kreves avviklet i oppsigelsestiden innenfor rammene i ferieloven. Det å være i permisjon gir ikke vern mot oppsigelse.


Oppsigelse og endring av arbeidsoppgaver. Men arbeidsmiljølovens § 15-nr fastslår at oppsigelsestiden ikke begynner å løpe før permisjonstiden er utløpt. Har for tiden fast stilling, men vurderer å bytte jobb.


Noen som vet om det er mulighet å gå oppsigelsestid i permisjonstiden ? Eller er det opp til hver enkelt arbeidsgiver? Kan de forlange at jeg skal komme å jobbe mnd oppsigelsestid etter fullført permisjon? Når arbeidsgiver går til oppsigelse , kan ikke arbeidsgiver pålegge ferie i oppsigelsestiden uten at arbeidstaker samtykker, med mindre oppsigelsesfristen er på tre måneder eller lengre.


I tilfeller der man mottar oppsigelse under permisjonstiden , vil ikke oppsigelsestiden begynne å løpe før permisjonen er utløpt. Dersom lovlig oppsigelse gis under permisjonen vil oppsigelsestiden ikke begynne å løpe før arbeidstaker er tilbake i jobb. Arbeidsmiljøloven § 12-slår fast seks ukers obligatorisk fravær for mor etter fødselen.


Denne permisjonstiden plikter en mor å ta etter fødsel, med mindre hun kan fremlegge legeattest om at det er bedre for henne å komme i arbeid. Rett til inntil tolv måneders foreldrepermisjon reguleres av arbeidsmiljøloven § 12-5. Har du privat barnehageplass må du sende oppsigelse hvis du bytter barnehage, uansett om den nye barnehagen er kommunal eller privat. Private barnehager har egne vedtekter som bestemmer om, og hvor lenge, du kan beholde plassen etter at du flytter ut av Oslo.


Den vanligste oppsigelsesgrunnen i disse tilfellene er at bedriften innskrenker driften, og sier opp medarbeidere av den grunn. Det kan variere fra en til tre måneder. Ja dere kan bruke permisjonstiden som oppsigelsestid og trenger da ikke å gå tilbake i jobben.


Bare husk på å regne ut rett oppsigelsestid. Som regel har man mnd oppsigelse og den gjelder fra den 1. Hadde dere sendt inn oppsigelsen i dag den 2.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg