mandag 19. oktober 2015

Mobbing i norge

Definisjonen av begrepet mobbing som ble presentert i denne boken er fremdeles den som benyttes mest internasjonalt. Den første vitenskapelige evalueringen av systematiske, skolebaserte tiltak mot mobbing ble gjort i Norge. I Norge er det flere barn som blir mobbet, på nettet og utenfor, enn i de fleste andre europeiske land. Det er ingen tvil om at digital mobbing går sterkt inn på dem som blir rammet.


Det er helt uakseptabelt at noen barn går på skolen med en klump i magen, sier Jan Tore Sanner. Vi har endret og lagt til spørsmål om mobbing , og fjernet spørsmålene om krenkelser.

Resultatene om mobbing kan derfor ikke direkte sammenliknes med resultatene fra tidligere år. Les mer om hva vi har endret og hvorfor. Hvor mange tar selvmord pga mobbing 29. Har blitt mobbet i mange år.


Den som mobber kan være en enkeltperson, men det kan også være gruppevold fra flere. Det kan dreie seg om å bli utelukket fra det sosiale nettverket på jobben, stadig bli forbigått eller oversett når oppgaver skal utdeles, bli uriktig eller overdrevet beskyldt for dårlig arbei eller ertet, fleipet med og latterliggjort. Mobbing kan ha mange former.


Alle har rett til å ha det bra på skolen.

Det betyr at du ikke skal bli mobbet. Hvis det skjer mobbing på skolen eller skoleveien er det rektor sitt ansvar. Forekomsten av mobbing på arbeidsplassen og negative effekter av mobbing på individ- og organisasjonsnivå er godt dokumentert for flere yrkesgrupper i Norge ( 2), men det er få studier som viser data spesielt for legegrupper (). Det er vanleg å seie at det er mobbing når plaginga skjer kvar veke eller oftare, men for den som vert ramma, kan også plaging som skjer sjeldnare enn éin gong i veka, vere ei vesentleg belastning. Sentrale forskarar på mobbing nasjonalt og internasjonalt er relativt.


Eies av Uni Research ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) Vest, Uni Helse. I dag er det sertifiserte Olweusskoler. Digital mobbing forekommer også, men skiller seg ut ved at tallene er langt lavere på barneskolen og høyest på ungdomstrinnet.


Ingen barn skal oppleve mobbing i Norge. Det er typisk for situasjonen at den som utsettes for mobbing av ulike grunner ikke er i stand til å forsvare seg. Et slikt eksempel kan være at styrkeforholdet mellom partene, for eksempel leder og ansatt, er ulikt. Arbeidet mot mobbing må starte allerede i barnehagen. I tillegg til at vi vil gi de voksne i barnehagen mulighet til å lære mer om hvordan forebygge og avdekke mobbing , vil vi i den nye rammeplanen for barnehagen sette tydelige krav til antimobbearbeidet i barnehagen, sier Røe Isaksen.


I dette heftet får du en oppsummering av års forskning på området i Norge. Her finner du råd og vink til hvordan saker som gjelder mobbing bør og skal håndteres internt i virksomheten, både med tanke på juridiske og psykologiske aspekter. I Norge har regjeringen gått i bresjen for å bekjempe mobbing (se barneombudet).


I denne artikkelen gis en oversikt over viktige forskningsresultater på dets natur, prevalens, årsaker og konsekvenser. Jeg har prøvd å komme med motspørsmål mot kollegaer som tar del i denne massive ondskapen, men da risikerer man at dette snus mot en selv.

Man blir tillagt meninger man ikke har, bare fordi man greier å løfte blikket nok til å se at dette er mobbing - at et slikt massivt raseri mot en enkeltperson er destruktivt, uansett hvem personen er. Den som blir utsatt for erting, plaging eller utestengning har ikke valgt dette selv. Tilfeldig erting og konflikter, enkelttilfeller av slåssing og utestengning er ikke mobbing. Jeg har snakket mye om mobbing gjennom årenes løp – og jeg har ikke tenkt å gi meg, sa kongen under sin nyttårstale. For tenk hva det kunne bety om vi bare bestemte oss for at i. Norge og Østerrike går sammen om forskning på mobbing gjennom utformingen av et nasjonalt program mot mobbing for østerrikske skoler.


De mest brukte forskerne og kompetansesentrene vi benytter oss av her i Norge , er Zero, program mot mobbing , laget av Erling Roland ved Senter for atferdsforskning i Stavanger, og Dan Olweus sitt kjerneprogram mot mobbing , laget av Olweus-gruppa i Bergen. Nå må vi gå sammen om å stoppe mobbing i skolen, skriver Rebecka Mikkelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg