tirsdag 13. oktober 2015

Allergi hoste

Hoste kan være et tidlig tegn på utvikling av astma. Mange barn og voksne har hatt uttalt hoste i lang tid før de fikk diagnosen: astma. Typisk er det at den starter samtidig med eller like etter en alminnelig forkjølelse og fortsetter som en plagsom krillehoste. Det spesielle med pollenallergi er at den kommer på samme tid hvert år. Det finnes tester som kan gi svar på hva du eventuelt er allergisk mot.


Allergi kan utløse astma.

Mange astmatikere har også piping fra brystet og tungpust. Ved allergi vil eksponering for de allergenene man reagerer på forverre hoste. Rennende nese, tett nese, nysing og at det klør i nesen og øynene er vanlige symptomer ved allergi mot pollen eller pelsdyr.


Forskerne vet ikke sikkert hva som forårsaker pollenallergi, men risikoen for å bli rammet øker hvis en eller begge foreldrene har allergi. Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi ca. Der begge foreldrene har allergi , er risikoen ca. Dermed frigjøres det kjemiske substanser som histamin som forårsaker symptomer som kløe, tett nese, hoste og pustebesvær.


Arv spiller en stor rolle for utviklingen av allergi.

Det skyldes gjerne en virusinfeksjon, allergi eller røyk og annen forurensing, opplyser overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo om. Langvarig hoste kan skyldes mer alvorlig sykdom som astma , KOLS , svulst i lungen, hjertesvikt eller at det lekker syre fra magesekken og opp i spiserøret. Først og fremst – drikk væske regelmessig. Det lindrer irritasjon i svelget og gjør slimet lettere å hoste opp. Sukkerfrie halstabletter og -pastiller kan brukes for å lindre sår hals, og er praktisk hvis man er på farten eller ikke har drikke for hånden.


Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste , andre symptomer. Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Din høfeber kan være forårsaget af allergi over for fx pollen, svampesporer, husstøvmider, dyr eller fødevarer - eller den kan være irritativt betinget. Pollenallergi giver typisk symptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september.


Hoste er vanlig under og etter ordinære luftveisinfeksjoner. Oftest vil dette være tørrhoste. Det vil si at det ikke er noe slim som kommer opp ved hosten. Jeg har astmatisk allergi og hver gang allergien blir så sterk at det går over i astma, så begynner jeg å klø i halsen og hoste.


En irriterende tørrhoste. Derfor hjelper bronkyl Evt. Heldigvis kan du ta skritt for å lindre din hoste og andre allergisymptomer.

Er en av foreldrene allergiske, er sjansen for at barnet også vil bli det cirka prosent. Har begge foreldrene allergi , er risikoen opp mot prosent. Den viser seg ofte som langvarig hoste i forbindelse med en forkjølelse.


Barna hoster ofte om natten. Astma er svært vanlig hos barn. Barna stopper derfor opp tidligere enn jevnaldrende under lek, sport eller annen fysisk aktivitet. Opplever du allergi , kan reseptfrie allergimedisiner kjøpes hos Vitusapotek. Typiske allergi symptomer er tett og rennende nese, kløende og irriterte øyne, nysing, irritasjon, kløe og eksem i huden, men symptomene kan variere mye mellom ulike typer allergier.


Ved forkjølelsesutløst astma oppleves i tillegg gjerne tung pust og hvesing, hoste , piping, surkling og tetthet i brystet. Om barnet viser tegn til forverring av sin astma bør en måle temperaturen – spesielt på de minste barna som ikke kan formidle hvordan de føler seg. Forkjølelsesvirus trives i kulden.


Virus overlever bedre i kulde. Siden antistoffene blir fordelt gjennom blodet kan en allergisk person få hevelse på leppene og rødfarget hud i ansiktet etter bare å ha berørt et allergiutløsende næringsmiddel med hånden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg