mandag 26. oktober 2015

Astma og kols

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kronisk obstruktiv lungesykdom ( kols ) er, sammen med astma , en relativt utbredt og vanlig lungesykdom. Typiske symptomer ved kols er tung pust, hoste og oppspytt av slim.


I en tidlig fase av sykdomsutviklingen vil man ofte ikke merke disse symptomene.

Astma og kols er to forskjellige sykdommer som kan være vanskelig å skille. Nyere forskning har også vist sammenheng mellom astma som barn og kols som voksen. Les mer artikler om Helsenett. Dersom astma -medisiner ikke lenger har den effekten som er forventet, kan det skyldes at astma -sykdommen har blitt kronisk eller utviklet seg til kols. Uførhet og hjertesvikt av kols.


Pasienter med etablert kols blir ofte verre når de ligger, og de må ofte sitte delvis oppreist for å få sove. Pasienter med kols blir ofte verre når de ligger, og de må ofte sitte delvis oppreist for å få sove.

I de tilfellene hvor sykdommen utvikler seg til svært alvorlig kols , kan pasientene plages med for lite oksygen, og dette kan også utløse hjertesvikt. Kols er først og fremst et resultat av at luftveiene i mange år er blitt utsatt for irriterende stoffer som tobakksrøyk eller industriforurensning. Det er også påvist en kobling mellom kols og astma.


Barn med astma har større risiko for å utvikle kols som voksne enn røykere uten astma. Betennelsen i luftveiene fører til forsnevring og arrdannelse som ikke kan ses på vanlig røntgen. Norges Astma - og Allergiforbund. Kols kan påvises ved å måle lungefunksjonen (spirometri) hos lege. Symptomene på kols er lik de du har ved astma , og det kan være vanskelig å skille mellom astma og kols.


Tre hyppige symptomer på kols er. Etter en lang periode med temperaturer godt over det normale er vi allerede nå ved starten av pollenspredningen i sør og vest. Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bor i disse områdene bør starte medisinering nå. Astma og KOLS er to forskjellige sykdommer, men overlapper mye.


Symptomene kan i noen grad være like, og kronisk astma kan utvikle seg til KOLS. Fellestrekk er at begge tilstandene involverer betennelse (inflammasjon) i luftveiene, men denne inflammasjonen er ikke lik, involverer andre betennelsesceller og responsen fra immunapparatet er. KOLS er en lungesykdom som skyldes at lungene er skadet slik at luftrøret blir trangere enn normalt og man har vanskelig for å ta opp luft.

Høst og vinter er det både kaldt, rått og glatt og høysesong for forkjølelses og - influensavirus. I denne årstiden har mange mennesker med kols eller astma utbytte av et opphold i Syden en måneds tid eller lengre (hvis man har økonomisk mulighet til det). Gran Canaria er et godt valg, hvis dere unngår storbyer som Las Palmas.


Noen små barn som synes å vokse astma har kanskje aldri hatt sykdommen. En ny side ved forløpet av astma som forskning har avdekket er at sykdommen hos enkelte personer utvikler seg til kols -lignende lidelse i voksen alder. Omkring en av tre personer med kols tilhører denne gruppen.


De har en blanding av astma og kols. Riktig diagnose er en forutsetning for korrekt og effektiv behandling. Hoste som varer i mer enn tre uker kan skyldes astma. Noen mennesker med KOLS bruke oksygen bare under aktiviteter eller mens de sover. Oksygenbehandling kan forbedre livskvaliteten og er den eneste KOLS terapi som har vist seg å forlenge livet.


Andre bruker oksygen hele tiden. Kortisontabletter er forebyggende, hemmer betennelsen som er i luftveiene og brukes til voksne med alvorlig astma eller ved kols. En sjelden gang kan det være nødvendig å bruke det hos barn eldre enn fem år. Høye doser og langvarig behandling øker risikoen for bivirkninger. Røykere må slutte å røyke.


Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon. Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner. Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg