tirsdag 2. juli 2019

Margarin smør

Smør og margarin er en del av det norske kostholdet, og selv om de ligner visuelt, er det meste annet ulikt. Klinisk Ernæring ved Universitet i Oslo. Planteoljer, flytende margarin og myk margarin har lite mettet fett og mye umettet fett.


Du bør velge disse fremfor produkter med mye mettet fett og lite umettet fett, som smør , harde margariner, palmeolje og kokosfett. Fett deles inn i mettet og umettet fett.

Videre deles umettet fett inn i enumettede og flerumettede fettsyrer. Skal det være smør eller margarin på brødskiva? Uansett, kan du være trygg på at du finner din favoritt i MENY sin nettbutikk.


Foretrekker du kanskje Bremykt med raps, ekte Meierismør, Soft Flora, Melange, Brelett, Olivero med olivenolje, Kviteseidsmør eller økologisk Rørossmør? Du bør egentlig verken steke med vanlig smør eller margarin , fordi melken i smøret og i mange margariner lett kan brennes og bli kreftfremkallende. Når du skal steke på høy varme, bruk klaret smør , som du enkelt kan lage selv: Varm smør opptil rett under kokepunktet.


La det så hvile i romtemperatur.

For mange nordmenn er smør og margarin to sider av samme sak: mange foretrekker det ene, flere liker det andre best. Mye av grunnen til dette er likheten i bruksområder. Både smør og margarin brukes som pålegg på brødskiven, som stekefett i stekepannen, eller som viktig ingrediens i bakverk. I smør , margarin , olje og majones finner vi også de fettløselige vitaminene A, D og E. Fettløselig betyr at de løser seg i og finnes i fettrike matvarer. Derfor er margarin og smør i Norge tilsatt dette vitaminet for å forebygge mangel i befolkningen.


Margarin og smør skal oppbevares kjølig. Sjekk holdbarhetsdatoen og informasjon om egnet oppbevaring på emballasjen. Hvor mye spiser vi?


I torsdagens program har Matkontrollen sett på nærmere på tretten typer margarin og smør. De sunneste får slakt av Matkontrollens smakspanel. Jeg ble litt småkvalm nå,. I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre i oppskrifter. I praksis er det dog noen forskjeller, for eksempel blir ikke det himmelsk, gode brunede smøret så vellykket med margarin.


Vi svarer på spørsmålene dine, og tar i mot kommentarer og forslag.

Uansett årsak så er det vist gjennom forskning at myk margaring med mye flerumettet fett og lite transfett er bedre for kolesterolet enn smør ! Det er selvfølgelig ikke skadelig å spise smør i mindre mengder, og dersom man ser på kaloriinnholdet er det liten forskjell mellom smør og margarin. Det samme gjelder smør , men smør på sin side tåler ikke like høy steketemperatur som margarin og blir fort brent. Tips: Stek først i olje, for så å ha litt smør i pannen rett før servering.


Eventuelt hvis du kun vil benytte deg av smør , la smøret slutte å boble før det som skal stekes legges i pannen. Kaker som skal være sprø, tynne, de som skal kjevles, svarer Kongsten. Bakeresultatet blir mye bedre om du bruker margarin framfor smør i for eksempel pepperkaker og sirupsnipper, sier hun. Smør , margarin og oljer er en del av det norske kostholdet. Kjøp smør og margarin og alt annet til ukeshandelen billig i din matbutikk på nett!


Få matvarene levert hjem eller hent dem, ferdig pakket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg