onsdag 3. juli 2019

Hva er bipolar lidelse

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker bipolar lidelse.


Det kan ha sammenheng med nivåene av enkelte signalstoffer som formidler informasjon mellom ulike deler av hjernen. Sykdommen kan også være genetisk. Dette er en psykisk sykdom hvor symptomene består av perioder med unormal oppstemthet (mani eller hypomani) og perioder med depresjon.

Hva er bipolar lidelse ? I mellom sykdomsperiodene kan det være lange perioder uten plager. Ordet bipolar betyr to poler, og viser til humørsvingninger mellom å være høyt oppe og langt nede. Det er normalt å ha humørsvingninger, men ved en bipolar lidelse er svingningene mye større enn hos folk flest.


Tidligere ble bipolar lidelse kalt manisk-depressiv lidelse. En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Typiske tegn på lidelsen er tydelige svingninger i humøret.


Ofte vil du oppleve å ha episoder med depresjon.

Dette vil veksle med perioder med normalt (eutymt) humør uten symptomer, og perioder med oppstemt humør (mani eller hypomani). Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. En person som har en bipolar lidelse , kan pendle fra dyp nedstemthet og passivitet til oppstemthet og høyt aktivitetsnivå. Den kan ramme alle lag av befolkningen, kvinner som menn. Bipolar betyr altså to poler.


Om man inkluderer alle undervarianter er mellom fire og fem prosent av oss er rammet denne psykiske sykdommen. Hvordan behandles bipolar lidelse ? De fleste mennesker med bipolar lidelse må ta legemidler hver dag for å holde stemningsleiet. Nina Emilie (28) har bipolar lidelse : – Jeg har jobbet med å finne balansen mellom hva som er for mye og for lite Pasienter med bipolar lidelse må hele tiden kjempe imot å gjøre det de har mest lyst til å gjøre.


Schizoaffektiv lidelse er en alvorlig psykisk lidelse , eller psykose, kjennetegnet ved samtidig forekomst av symptomer og tegn både på schizofreni og bipolar lidelse. Avgrensningen overfor på den ene side bipolare lidelser med periodevise stemningsendringer, og på den annen side schizofreni med vrangforestillinger, såkalte stemningsinkongruente vrangforestillinger, kan være vanskelig. Internasjonalt regner man med at anslagsvis 0. I (den klassiske manisk-depressive formen).


I USA regnes forekomsten å være av befolkningen. Litium ved mani og bipolar lidelse. Personer med mani og bipolar lidelse har en sykdom hvor de kan oppleve perioder med unormalt senket stemningsleie (depresjon) eller perioder med unormalt høyt stemningsleie (mani).


For flertallet er perioder med depresjoner vanligere enn maniske perioder.

Her leser du en oppsummering av hvordan vi kan forstå bipolare lidelser, og hva som kan være til hjelp. Nå søker vi etter personer med diagnosen som vil være med på å fortelle sin historie. Men dette er ikke helt sant – bipolar lidelse må defineres mer nøyaktig og mer detaljert.


Det er to former for bipolar lidelse : type I og type II. Type I er preget av maniske eller euforiske episoder, mens type II er preget av vekslende hypomaniske og større depressive episoder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg