torsdag 11. juli 2019

Barn får tenner

Barn får tenner

Totalt dannes varige tenner og noen får i tillegg visdomstenner. Visdomstenner bryter som regel fram etter års alder. Noen får ikke visdomstenner. Barnet får vanligvis ikke ny tann, så trekkes den, vil plassen forbli tannløs til de permanente tennene kommer – vanligvis rundt skolestart.


Det hender også at barn mangler tenner , får dobbelt sett av enkelte melketenner eller får tenner som henger sammen. Stort sett gjør ingen av disse tingene noe, men det kan være greit å ta. Tannfrembrudd hos barn. Plager i forbindelse med å få tenner kan starte så lenge som to måneder før tennene kommer.


Barnet har feber og diaré - da er nok tennene like om hjørnet. Barn som får tenner sent, får sterkere tenner. Har mor og far hatt tannregulering, kommer småen også til å trenge det.


Barn får tenner

Teoriene om barn og tenner er mange, men er det hold i disse mytene? Babyverden har spurt to tannpleiere. Barn blir født uten tenner i munnen, men anlegget ligger skjult i kjeven.


Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Når får barn tenner ? Like etterpå følger de to fortennene i overkjeven. Melketenner begynner oftest å falle ut naturlig i en alder av år og blir etterfølgende løpene erstattet med det permanente tannsett bestående av opp til faste tenner. Vi kan gi deg mange gode råd som gir barnet et godt utgangspunkt for å beholde feilfrie tenner i en frisk munn, her kan du lese om tannpuss, tanntrå fluorskyll, kosthold og tenner.


Barn får tenner

Tenner hos barn er historien om de virkelig store, individuelle forskjellene. Tidspunktene for tannfrembruddene kan variere en del, og et forsinket frembrudd hos fullstendig friske barn skyldes vanligvis arv. Det forekommer også en sjelden gang at barn blir født med tenner. De aller fleste barn opplever tannfellingen som en spennende periode i livet og de gleder seg til å miste tenner.


Martin Sebastian mistet sin første tann da han var syv år. Det syntes han var kjempegøy. Mange av vennene mine mistet tenner lenge før meg og jeg lengtet veldig etter å miste tenner , forteller han.


Jacobsen har jobbet ved tannklinikker i Akershus og Nordlan men underviser nå nye tannlegestudenter ved Universitetet i Oslo. Barnet får sine første tenner rundt til måneder, pluss-minus fire måneder. Den første tannen dukker som regel opp ved seks måneders alder, men her er det riktig nok variasjoner fra barn til barn. Enkelte har til og med fått de første tennene allerede før de blir født.


De permanente tenner utgjør et tannsett som skal holde resten av livet. Det er vanskelig å unngå at tennene blir mer gule med alderen – røyking, kaffe, te, rødvin, sukkertøy og brus kan særlig sette spor på dine tenner. Tennene vil endre seg i takt med at du eldes.


Opprettholdelsen av en god munnhygiene er med på å vedlikeholde tennene. Anleggene ligger skjult i kjevene. Barn flest får tenner når de har begynte å utforske og krabbe litt rundt. Det er helst når barnet er ett sted mellom 6-måneder de første tennene kommer.


Visste du at noen få barn kan ha tenner allerede ved fødsel? Dette påvirker dem mye i hverdagen, både som voksne og som barn. Nå har forsker sett på ulike behandlingstilbud for denne gruppen. Klarer barnet ditt å få i seg smoothie, så lag din egen smoothie og berik den med f. Da får du opp energiinnholdet samtidig som du tilfører sunne fettkilder.


Barn med høy risiko for hull i tennene kan benytte andre fluortilskudd i tillegg til tannpuss med fluortannkrem. Det er ikke alle barn som har like mye å gå på. Ekstra fluor finnes i form av tabletter (3-år), skyllevann og tyggegummi (de to siste kan være aktuelle for barn over år).


Spør tannlege eller tannpleier om ditt barn har behov for ekstra fluor, og følg anbefalt dosering. Dersom du har brukt midlet, og barnet får symptomer som blekhet, grå- eller blåfarget hud og lepper eller negler, pustebesvær, tretthet, forvirring, hodepine, svimmelhet og rask hjerterytme, så bør du kontakte lege. Det er særlig barn under to år som er utsatt for denne tilstanden.


Hvordan stelle nye tenner ? Det er forskjellig fra barn til barn når tennene vokser ut. De fleste opplever imidlertid at babyen får sine første tenner i undermunnen i en alder av 6-måneder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg