onsdag 24. juli 2019

Cøliaki symptomer

Cøliaki kan arte seg på mange måter. Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer. Avføringen er ofte rikelig, gråhvit og illeluktende.


Det kan være magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet. I noen tilfeller viser mageplagene seg som forstoppelse.

Barn som lider av cøliaki , kan ha redusert vekst og være sure og grinete. Har du cøliaki , vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din. Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold. CØLIAKI : Autoimmun sykdom som angriper tarmtottene.


Ved glutenfri kost kan de vokse ut igjen. Hos barn kan man også i enkelte tilfeller ha en positiv blodprøve, typiske symptomer på cøliaki , men en negativ tynntarmsbiopsi. Det vil da kunne være aktuelt å stille diagnosen cøliaki for så å revurdere diagnosen på nytt ved 6-års alderen.

Ved hyppige symptomer og mistanke om cøliaki , vet Lundin råd. Det finnes en veldig god blodprøve som fanger opp de fleste med cøliaki. Hos pasienter med cøliaki blir den normal når de går over til glutenfri kost, og det er derfor viktig å teste seg for cøliaki før man endre kosten. Det er derfor ikke riktig å si at en person er født med cøliaki. Noen barn blir hurtig og tydelig syke, andre barn utvikler symptomer gradvis over måneder eller år.


Når magen slår seg vrang over en lengre periode er det mange som automatisk tenker at de har glutenallergi, kjent som cøliaki. Hvilke symptomer skal du se etter ved en eventuell glutenintoleranse? Ta cøliakitesten Testen kan ikke brukes for å stille en cøliakidiagnose, men har du flere tegn som samsvarer med cøliaki , oppfordrer vi deg til å skrive ut resultatet, og ta det med til fastlegen din for videre utredning. Der kan desuden opstå symptomer på grund af manglende optagelse af næringsstoffer.


Diffuse symptomer Diffuse symptomer som uopplagthet, utilpasshet, blodmangel og depresjon, i tillegg til tarmplager og leddsmerter, kan være tegn på cøliaki , ifølge professoren. Krigføringen mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades. Ved cøliaki er det en høy forekost av IgA og IgG antistoffer. Disse autoantistoffene har en høy sykdomsspesifisitet og er grunnlaget for blodprøver som tas med mistanke om cøliaki.


Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete (inkludert spelt), rug og bygg. På linje med de aller fleste sykdommer varierer symptomene også når det gjelder glutenintoleranse.

Symptomer på cøliaki. Pasienter som har cøliaki for eksempel, kan oppleve at det tar fra til år å få riktig diagnose. Mange får symptomer fra flere organer samtidig, og det skjer særlig ved sterke allergireaksjoner og ofte hos barn. Alvorligst og mest fryktet av disse er allergisk sjokk (anafylaksi). Grunnen til dette kan blant annet skyldes at ikke alle opplever sterke symptomer , men det vil fortsatt ha en negativ effekt på helsen.


Pasientene kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan føre til muskelsmerter og kramper. Når sykdomsbildet er fullt utviklet, er diagnosen lett å stille. Flertallet av barn har gastrointestinale symptomer der magesmerter er det vanligste symptomet.


Både diare og forstoppelse forekommer, men ett av tre barn har ingen gastrointestinale symptomer. Selv om lengde og vekt ligger under gjennomsnittet for alderen, har flertallet av barna ingen vekstforstyrrelse som leder til diagnosen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg