mandag 8. juli 2019

Sykdom i nervesystemet

Sykdom i nervesystemet

Nervesykdommer kan ha mange årsaker, for eksempel forgiftninger, infeksjoner eller svulster. Nevrologiske sykdommer omfatter et vidt spekter av tilstander, mange av dem alvorlige og til dels invalidiserende. Noen av sykdommene er relativt vanlige, slik som migrene og andre former for hodepine, mens andre er svært sjeldne og kun forekommer hos noen få pasienter per år i Norge.


Sykdom i nervesystemet

Sykdommer i nervesystemet. Nervesystemet kan bli gjenstand for både sykdommer og skader. Hjernen kan bli skadet av blodpropp og hjerneblødning, hodeskade, giftstoffer, infeksjoner, aldersforandringer, svulster.


Vi er født med et bestemt antall nerveceller. Noen er genetisk betinget, mens andre skyldes livsstil. Det er ikke alltid lett å avgjøre om det er arv eller miljø. Men det er helt klart at livsstilen vår har betydning, og at uheldige valg kan gi konsekvenser. Et stort antall sykdommer , som skyldes skade på membranene av myelinfibre i nerver, kalles vanligvis en demyeliniserende sykdom i hjernen.


Den gitte prosessen er forbundet med mange grunner: det kan være virus, infeksjoner og også allergiske reaksjoner av en organisme. Noen sykdommer er genetisk betinget, mens andre blir utløst av levesettet vårt. Noen ganger regnes også enkelte muskelsykdommer med til det nevrologiske fagfeltet. Noen eksempler på nevrologiske sykdommer : Ansiktslammelse.


Nevropatisk smerte kan stamme fra både sykdom og skade. Denne kategorien har følgende underkategorier, av totalt 4. En rekke ulike sykdommer og plager kan ramme nervesystemet. Se animasjoner på nhi.


Sykdom i nervesystemet

Nevrologi er den medisinske spesialiteten som omhandler sykdommer i nervesystemet , det vil si i det sentrale nervesystem (hjernen og ryggmargen) og i det perifere nervesystem (alle de av kroppens nerver som ligger utenfor hjernen og ryggmargen). Også enkelte muskelsykdommer hører til nevrologien. Læren om nervesykdommer betegnes nevrologi, og en nevrolog er en lege som er spesialist i nervesykdommer. Hun fikk diagnosen for to år siden på grunn av skjelving i den venstre hånden. Jeg har forstått at Parkinson er ulik fra person til person, og det ikke er mulig å stoppe sykdommen , men er det mulig å forutsi utsiktene for den enkelte?


Legevakthåndboken - for leger i vakt. Tilstanden forårsakes av at kroppens egne antistoff gjør skade på ryggmargen. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender. Sistnevnte omfatter alle nerver som forlater hjernen eller ryggmargen og går ut i kroppen.


Nervene inndeles også i forhold til hvilke nerveimpulser de formidler. Motoriske nerver sender impulser til muskulatur og sener. Sammendrag og besvarelse av spørsmål om sykdommer i nervesystemet.


Universitetet i Agder. NEngstelig for kreft nervesystemet. NEngstelig for sykdom nervesyst IKA. NRedus funksjonsevne probl nervesyst. NInfeksjon sentralnervesyst IKA.


Det er stor variasjon i styrken av symptomer. Parkinsons sykdom og parkinsonisme er kronisk progredierende tilstander og rammer i hovedsak personer over år. Debut av sykdommen kan være uspesifikke symptomer som søvnproblematikk, obstipasjon og slitenhet. Gradvis utvikling av funksjonsproblemer med langsomme bevegelser og klossethet er typisk.


Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Ved flere hormonsykdommer finnes det gener som disponerer for sykdommen. Noen hormonelle forstyrrelser krever livslang behandling med medikamenter og er således en kronisk tilstand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg