mandag 29. juli 2019

Hva er migrene

Migrene er akutte anfall med sprengende hodepine. Smerten blir verre ved fysisk anstrengelse og når man beveger på hodet. Den eksakte årsaken er ikke kjent, men migrene kan utløses av for eksempel stress, hormonforandringer eller visse typer mat og drikke. Lidelsen klassifiseres, i henhold til Headache Classification Committee of the International Headache Societys internasjonale standard ICHD- i gruppen av primære hodepiner.


Hva er migrene

Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger, lysskyhet og følsomhet for lyd. Hva som er årsaken til migrene er ikke fullt klarlagt, men noen leger mener smerten kommer av at blodårene utvides i deler av hjernen. Hva skjer i hjernen under et migreneanfall? Forskerne vet ikke nøyaktig hva som er årsakene til migrene.


Man vet imidlertid at det under migreneanfall skjer en rekke endringer i hjernen. Avanserte undersøkelser av hjernen viser at under et anfall er både den elektriske aktiviteten i hjernecellene og blodgjennomstrømningen i hjernen endret. Men hva er det egentlig?


Hva er migrene

Vi vet ikke hva som er årsaken til migrene , men det vi vet er at migrene er en nevrologisk tilstand som påvirker nervesystemet ved å forårsake midlertidige endringer i de kjemiske stoffene, nervene og blodårene i hjernen vår. Trolig er det disse endringene som fremkaller smerten. Er migrene arvelig? Det finnes ofte en familiær disposisjon, men noen egentlig arvegang er ikke fastlagt. Hva kan fremkalle et migreneanfall?


Mange mennesker med migrene kjenner til at enkelte matvarer som ost, sitrusfrukter, spesielle viner eller lakris kan fremkalle anfall. Særlig migrene kan trigges av spesielle matvarer, men det er en glidende overgang mellom migrene og andre typer hodepine, ettersom de fleste hodepiner har såkalt vaskulær årsak, som betyr at. Det finnes veldig mange myter om hva som trigger migrene , men svært lite av det er vitenskapelig bevist. Det er synd om disse mytene skal gi begrensninger hos pasientene, og skape en helt unødvendig frykt, sier Chaibi, og fortsetter: – Selv om alkohol og sjokolade er rapportert som mulige triggere, er det ikke slik at man trenger å. Hva er årsaken til migrene ? En måling av blodgjennomstrømningen under anfall av migrene med aura, viser at man har nedsatt blodtilførsel som begynner i den bakeste del av storhjernen og langsomt brer seg fremover i hjernens overflate. Under selve hodepinen er de store pulsårene i hjernen utvidet.


Smertene ved migrene er ofte så kraftige at de tvinger deg i seng uten at du orker verken å lese bøker eller se på Netflix. Vi undersøker den smertefulle hodepinen nærmere og lærer deg mer om symptomer, årsak, behandling og forebygging av migrene. Diagnosen stilles først og fremst ved å lytte til pasientens sykehistorie. Man kan ha migrene med og uten aura, det vil si synsforstyrrelser. Publisert av Kristine Rørholt den 25.


Mange kan ha hodepine, men når er det egentlig noe mer enn hodepine? I de senere år har man imidlertid blitt mer oppmerksom på at mange migrenepasienter også opplever svimmelhetsanfall, og at hodepine ikke nødvendigvis opptrer i forbindelse med svimmelheten. Hva som utløser denne depolariseringen og den karakteristiske migrenehodepinen er uavklart. Hjernen i seg selv inneholder ikke smertereseptorer, slik at smertene ved migrene antas å stamme fra hjernehinner og kar. Anamnese: Se diagnostiske kriterier nedenfor.


Hva er migrene

Vertigoanfallene er ofte dissosiert i tid fra hodepinen. Det var en lettelse å få vite hva som feilte meg, sier han. Av Lisbeth Fauske Løland.


Staten drar inn milliarder på en utskjelt avgift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg