mandag 22. juli 2019

Hjortelusflue

Den er kjent som både hjortelus og elglus, men må ikke forveksles med flått. En ung hjortelusflue med vinger. Kort tid etter at den har landet på verten brekker vingene av, slik at bare noen stumper står tilbake.


Når den får sugd blo vil bakkroppen svulme. Vanligvis stikker de ikke mennesker, men skulle det skje, kan stikket klø i lang tid.

For en del turglade nordmenn kan høsten i skogen være et lite mareritt. Og det skyldes ene og alene plageånden hjortelusflua. En hjortelusflue er et insekt som lever av å suge blod fra hjortedyr.


Jeg beklager å måtte si det, men overalt i Norge hvor det er elg, rådyr og hjort, vil hjortelusa komme før eller senere, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til. Arten lever i Norden som blodsuger på elg, hjort og rådyr, sjeldnere på dådyr. Tilfeldige verter er hest og ku.


Fra utlandet kjennes en rekke andre hjortedyr som verter. Her kan du følge min daglige kamp mot flua.

Dette kan bli hverdagen på høsten for Sør-Norge. Tingen er at jeg har kontor i ødemarka, og for å komme dit må jeg gjennom skogen. Der lurer hjortelusflua. Om høsten lander den ofte på mennesker. Er man uheldig kan over femti individer slå seg ned.


Les også: Dette er de norske flåttfylkene På sitt mest aktive nå. Problemet er bare at den tror at alt som beveger seg i skogen er elg, rådyr eller hjort. Stikker det plutselig i nakken eller på armer og bein når du er på skogstur, er det mest sannsynlig at det er hjortelusflua som er på ferde. Hodet er bredere enn langt.


Hjortelusflua , også kalt elgflue, er flat og krabbeliknende med kraftige klør på bena. Flua lander også ofte på mennesker, men stikker sjelden og kan ikke utvikle seg her. Når flua lander i pelsen på en vert, kaster den vingene, suger blod for å få næring og parer seg. Er hjortelusflue farlig for hunden? Selv om hjortelusflue hovedsakelig suger blod av hjortedyr kan den også angripe hund og menneske.


Sykdomstegn og diagnostikk. I noen tilfeller kan flua også bite mennesker.

Det er sjelden noen blir bitt, men blir du det, så kan det klø lenge. Det har vært hjortelusflue i Østfold og deler av Akershus og Hedmark i flere år. De siste årene har den etablert seg i stadig flere områder.


Litt om hjortelusflue , hvordan den ser ut, og hvordan du kan forholde deg til denne litt plagsomme krabaten i høstskogene på østlandet. Den i utgangspunktet sjeldne flua, som sprer seg fra hjortedyr til mennesker, har blitt vanligere å møte de siste åra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg