onsdag 17. juli 2019

Svangerskapsforgiftning symptomer

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi) Svangerskapsforgiftning , også kalt preeklampsi, kan ramme gravide etter uke i svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må alltid tas alvorlig. Hva er svangerskapsforgiftning? De vanligste plagene ved alvorlig svangerskapsforgiftning er kraftig hodepine, øyesymptomer som uklart syn og lysskyhet, kvalme, magesmerter og uro. Den har også blitt kalt Toxemia gravidarum eller toksemi.


Ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi) har den gravide høyt blodtrykk, protein (eggehvite) i urinen og eventuelt hevelser.

Ulike grader av svangerskapsforgiftning Det finnes flere grader av svangerskapsforgiftning – fra den helt milde varianten, hvor mor kan være hjemme og ta det med ro og gå til jevnlige kontroller hos fastlege og jordmor, til den virkelig alvorlige typen hvor kvinnen må være innlagt og overvåkes tett og nøye. Ved alvorlige symptomer settes fødselen i gang. Overvåking av gravide er en viktig årsak til at dødeligheten på grunn av svangerskapsforgiftning har falt. Men også den som starter sent kan utvikle seg til alvorlig sykdom.


Du har ofte ingen symptomer ved lett grad av svangerskapsforgiftning. Du kan være plaget av ødemer (vann i kroppen) med hovne føtter og hender og dermed hurtig vektstigning. Som regel kan du ikke merke det forhøyede blodtrykket eller proteinutskillelsen i urinen.


De fleste opplever også magesmerter, kvalme og oppkast.

For at tilstanden skal kunne defineres som svangerskapsforgiftning , må den ha oppstått etter uke av svangerskapet. Den gravide merker som regel ikke noe til svangerskapsforgiftningen før tilstanden har blitt alvorlig. Tidlige tegn kan imidlertid fanges opp på svangerskapskontrollene.


Hvilke symptomer får en ved svangerskapsforgiftning ? Fordi svangerskapsforgiftning viser til flere sett med symptomer , og ikke en spesifikk faktor, er det trolig mange grunner til tilstanden. Det er og sannsynlig at en eller flere stoffer i morkaken kan føre til endotelial dysfunksjon i blodårene til kvinnene som får tilstanden. Men forskere tror problemet skyldes en svikt i morkaken, også kalt placenta. Får du svangerskapsforgiftning , er du definert å være i et risikosvangerskap av Helsedirektoratet, og må da få tett oppfølging hos spesialisthelsetjenesten.


Det heter preeklampsi på fagspråket, og øker risikoen for utvikling av eklampsi, som arter seg som krampeanfall og er svært farlig for mor. Hodepine, flimring for øynene og smerter i magen tyder på alvorlig forverring. Redusert vekst hos fosteret forekommer. Diagnosen bygger på de to symptomene forhøyet blodtrykk og protein i urinen.


Men denne sammenhengen er ikke direkte. Isteden er det antakelig slik at faktorer som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer også øker risikoen for ulike komplikasjoner under svangerskapet. Den gravide får også ofte hevelse i bena og noen kan ha forstyrrelse i blodlevringen.


Fosteret kan vokse saktere enn normalt. Dette er en svært alvorlig tilstand som utvikler seg fra en ukontrollert preeklampsi eller begynnende svangerskapsforgiftning. Det er derfor det er viktig å gå til svangerskapskontroll slik at denne utviklingen kan hindres og preeklampsien stoppes på et tidlig stadium.

Eklampsi kjennetegnes av kramper, svært høyt blodtrykk og. Ofte pasient uten spesifikke symptomer , ev. Blodtrykket har steget i forhold til tidligere verdier, se helsekortet. Hodepine, synsforstyrrelser, smerter i epigastriet, kvalme, livlige senereflekser og uro er alarmerende symptomer (truende eklampsi).


I tillegg kan man ha en rekke andre symptomer. Tilstanden kan forverres raskt. HELLP-syndrom starter som regel som en svangerskapsforgiftning , med høyt blodtrykk, mye vann i kroppen og proteiner i urinen. Det oppstår leverskade som gir økt utskillelse av leverenzymer i blodet. Dette krever nøye overvåkning og derfor sykehusinnleggelse.


I Norge følges disse kvinnene tett opp. Fødsel eneste behandling. Keisersnitt på grunn av svangerskapsforgiftning utgjør prosent av alle hastekeisersnitt i Norge. Andre symptomer kan være at kvinnen hovner opp, og går opp i vekt. Ettersom dette er vanlige symptomer under en graviditet, kan det være vanskelig for kvinnen selv å oppdage at det kan dreie seg om svangerskapsforgiftning.


Et symptom kan også være kraftig hodepine, og at det flimrer foran øynene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg