torsdag 4. juli 2019

Barnets utvikling

Barnets utvikling

Følg babyens utvikling måned for måned fra fødselen til barnet fyller år. Råd til foreldrene om hva dere kan forvente dere,. Barnets utvikling går i mer eller mindre definerte faser hvor egenskaper erverves i kronologisk rekkefølge. Det er viktig å understreke at ferdighetene utvikles i et kontinuerlig samspill med miljøet, og at det er store, normale variasjoner når ferdighetene oppnås. Forstå barnets utvikling 0-år Barnet er avhengig av deg som mamma eller pappa for å føle seg trygg og utvikle seg.


De yngste barna uttrykker ønske og behov for kontakt med deg på ulike måter - i takt med sin egen utvikling. Det er store forskjeller i barns utvikling , og det som er typisk for ett barn, trenger ikke å være det for et annet. Allikevel har vi noen forventninger til hva som skjer på de ulike utviklingsområdene og aldersnivåene. Som barne- og ungdomsarbeider skal du ha kunnskap om barns utvikling og barns funksjonsnivå.


Dette er viktig for å kunne være en god omsorgsperson som kan støtte. Ingen barn vil lære seg å gå før det har lært å stå. Men tidspunktet for når man behersker disse ferdighetene, varierer enormt.


Aldersangivelsene for når barnet behersker de angitte milepælene nedenfor, må derfor tas med en stor klype salt. Barns utvikling er individuell og skjer i barnets eget tempo, så lenge det blir lagt til rette for det. Det er kun i sjeldne tilfeller at sykdommer ligger bak en forsinket utvikling , skal vi tro ekspertene. Du kan hjelpe barnets utvikling av ordforråd og hukommelse. For eksempel kan du lage en collage eller et album med bilder av viktige mennesker i barnets liv – slektninger, nære venner og barnevakter.


Pek på de forskjellige og si navnet deres. Spør barnet: “Hvor er bestemor? Se om barnet kan finne bestemor. Nå kan du begynne å glede deg over ordentlige samtaler med barnet ditt. Men noen ganger kan barnet bli så ivrig at du nærmest ikke slipper til.


Barnets utvikling

Rundt middagsbordet eller ved leggetid kan det være hyggelig å snakke om dagens begivenheter. Sosial, faglig og emosjonell utvikling og læring. Det er en nær sammenheng mellom emosjonell, sosial og faglig utvikling. Den emosjonelle utviklingen, som er spesielt viktig i barnets første leveår, danner grunnlaget for den sosiale og kognitive utviklingen.


Vær oppriktig til stede i nærværet med barnet deres. Legg mobil, iPad og PC til side og nyt de spesielle øyeblikkene. Tenk over, om du kanskje ubevisst velger å være online eller snakke i telefonen når barnet ditt er våkent.


Barnets utvikling

Pedagogikken deler barnets utvikling inn i fire stadier, hvorav hver av disse er delt inn i to underfaser. I den første fasen legges grunnlaget, mens i fase to forfines grunnlaget. Montessori mente at selvstendighet er det endelige målet med all utvikling og utdanning. Flere studier har rapportert at fars rolle i barnets utvikling og helse er unik, og den skiller seg fra de effektene mor har på barnets helse. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.


Særlig viser dette seg ved tema som kosthold og ernæring, trening, lek og barneoppdragelse (knyttet til for eksempel lesing og disiplin). Disse utvikles videre, og i bare i løpet av det første året når barnet en rekke milepæler. De første ukene av barnets liv er helt spesielle. Da skal mor og far bli kjent med barnet og dets væremåte og rytme. Mating, soving, stell og kontakt med de voksne er i fokus.


Barnets utvikling

Barnets motoriske utvikling fra til år I denne alderen har barn stort behov for å bevege seg. De utforsker omgivelsene med stor interesse, motorikken utvikles, og koordinasjonen blir bedre. Barns sosiale utvikling er en forskningsstudie som følger ca. Kunnskapen vi får fra studien skal brukes til å bedre barns oppvekst gjennom nye tiltak som fremmer utvikling av sosial kompetanse og forebygger atferdsvansker.


Barnets tillit til omgivelsene avgjør deres trygghetsfølelse. Frem til barnet er år gammelt er utvikling av trygghet og tillit til omgivelsene og foreldrene det mest avgjørende for barnets sosiale utvikling. Føler barnet seg ikke trygge vil de ikke få tillit til foreldrene og omgivelsene sine.


Barnets fantasi er godt utviklet, og selv om det stort sett kan skille mellom fantasi og virkelighet, kan fantasien fremdeles gli over i virkeligheten iblant. Selv om barnet blir mer selvstendig for hver dag som går, kan det likevel føle usikkerhet. Kultur, familie og lokalsamfunn spiller en viktig rolle i barns utvikling , da de innvirker på barnas erfaringer og muligheter. Ved større studier av barnets motoriske utvikling kan man se et gjennomgående mønster der hovedparten har samme motoriske mønster tilsvarende deres alder.


Med kjennskap til den normale aldersbestemte motoriske utviklingen kan man lettere vurdere det individuelle barnets utvikling og plukke opp eventuelle motorisk svake punkter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg