mandag 22. juli 2019

Hva er vaksine

Hva er en vaksine ? De fleste vet at man kan vaksinere seg mot noen sykdommer, og mange husker vel med gru tilbake på sprøyter som stakk i armen. Men hva er egentlig en vaksine ? Og hvorfor hjelper den? Harald Aastorp frilansjournalist.

Publisert torsdag 29. Det aktive virkestoffet i vaksinen kan være hele eller deler av inaktiverte mikroorganismer, levende, svekkede mikroorganismer, avgiftede giftstoffer (toksoider) fra bakterier, eller genteknologisk fremstilte mikrobe-bestanddeler uten sykdomsfremkallende. En vaksine fungerer som et antigen og fører til at kroppen begynner å danne antistoffer. Mens mange vaksiner gir livslang beskyttelse, er det andre som må gjentas, for eksempel.


Dette kan mest korrekt betegnes som forebyggende eller profylaktisk vaksinasjon. I de aller fleste sammenhenger vil vaksinasjon være ensbetydende med profylaktisk vaksinasjon, som også kan kalles preeksposisjonell vaksinasjon. Det er oppnådd immunitet ved vaksinasjon.

En god vaksine skal gi tilstrekkelig og langvarig beskyttelse mot sykdommen det vaksineres mot. Antall doser som trengs for å oppnå dette varierer fra vaksine til vaksine. Verdens helseorganisasjon (WHO). Mange sykdommer er allerede sjeldne i Norge på grunn av et omfattende barnevaksinasjonsprogram.


På denne siden finner du informasjon om sykdommer som kan forebygges med vaksine og andre forebyggende tiltak for å redusere risiko for smitte. Her får du en oversikt over når barnet får tilbud om de ulike vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege.


NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Du kan også skrive ut vaksinasjonskort til bruk i utlandet. Nidarvoll skole i Trondheim når de får vaksine mot barnesykdommene kusma, meslinger og.


Ein vaksine verker som eit antigen og fører til at kroppen tek til å danna antistoff. Avhengig av sjukdomstype kan ein vaksine gje livslangt sjukdomsvern, eller trenga påfyll med visse mellomrom. Vaksinetjenesten på helsenorge.


Denguefeber er den vanligste myggbårne virussykdommen i verden, og den globale insidensen har økt de siste tiårene. Hpv- vaksine til unge kvinner.

Hvilke utfordringer kan oppstå fra en vaksine produseres til den når fram til et barn i Afrika? Finn ut hvilke vaksiner som er i barnevaksinasjonsprogrammet, og hvilke sykdommer de beskytter mot. Hvilke andre vaksiner har du hørt om, og hvorfor tror du at disse ikke gis til alle? Fordypningsoppgaver. De som må teste seg for tuberkulose.


Du kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose og skal være i Norge i mer enn tre måneder. Koleravaksinen er svært aktuell til helsepersonell og reisende som skal oppholde seg lenge i områder med lav hygiene og kolera i befolkningen. I Baltikum og Russland er sykdommen også et stort problem ettersom motstandsdyktige bakterier der er svært vanlige.


Tuberkulose spres av at ubehandlede syke hoster, eller gjennom annen nærkontakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg