torsdag 25. juli 2019

Depresjon tegn

Depresjon tegn

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere.


Heldigvis kan behandling være til stor hjelp. Maniske tilstander karakteriseres av perioder med intens energi, eufori, forvrengt tenkning, og utagering. For å få diagnosen depresjon , må de depressive symptomene være tilstede det meste av dagen, hver dag, i minst to uker. Hvis du bare nikker gjenkjennende til to-tre symptomer på lista, så trenger du ikke bekymre deg.


Spesielt ikke hvis tilstanden bare er forbigående. Ulike typer depresjon. Diagnosen depresjon forutsetter at man har hatt symptomer som nedtrykthet og svekket livslyst daglig i minst to uker. Denne formen blir på fagspråket kalt unipolar depresjon.


En lavere grad av depresjon bli kalt for dystymi. I denne artikkelen omtales det hvilke tester ofte benyttes for å kartlegge depresjon , samt hvilke selvtester er vanlig å bruke. Dessuten hvilke grader av depresjon finnes og hvilke andre undersøkelser legen gjør ved en mistenkt depresjon.


Listene nedenfor er ikke nødvendigvis uttømmende, det finnes mange tester for depresjon. Tegn på depresjon hos menn Negativt selvbilde. Lav selvtillit sammen med følelser av skyld og utilstrekkelighet, kan indikere depresjon hos menn. Menn med depresjon er også ofte strenge med seg selv.


Depresjon tegn

Som en konsekvens, føler de seg ikke i stand til å håndtere enhver situasjon. De negative følelsene bør vare mesteparten av dagen - og de bør vare de fleste av dagene i to uker før de kan klassifiseres som sykelige. I tillegg kan du ha nedsatt seksuell lyst og økt irritasjon. Det innebærer ofte negative tanker om en selv, og ofte med kroppslige symptomer som søvnløshet, redusert matlyst og energitap samt konsentrasjonsvansker.


Typiske symptomer er tristhet, lite eller mye søvn, vansker med å interessere seg for ting og lav selvtillit. Dette kan også være tegn på annen sykdom, så hvis du har det sånn i lengre perioder, ta kontakt med fastlegen din for videre utredning. Hvis det viser seg at du har en depresjon , kan du bli frisk og få det bedre med rett behandling og egen innsats. Det er ganske vanlig å ha angst i kombinasjon med depresjon. Alvorlig depresjon er en kompleks tilstan med mange labyrinter og svarte hull – like mange for vitenskapen som for pasienter.


Dette er fordi vi står opp mot en sykdom som generelt ikke har en enkelt årsak, men multifaktoriske årsaker. Et grunnleggende spørsmål er om man har opplevd symptomene i dager. Det kan være et tegn på depresjon og bør forfølges videre, sier psykolog Tom Henning Øvrebø. Det er vanlig å si at man er deprimert, uten at man reelt oppfyller symptomene på. I noen tilfeller vil det ikke være snakk om depresjon , men vanlig tristhet, eller sorg som kan gå over i kompleks sorg og i noen tilfeller også depresjon.


Sentrale kjennetegn ved depresjon. Ingen er fri fra klørne til depresjon og angst. Disse emosjonelle problemene oppstår ikke over natten, men de er smidd i livets helvete, i emosjonelle vansker og utmattelse. De er heller ikke et resultat av et personlig valg.


Depresjon tegn

Vi bestemmer ikke om vi kommer til å oppleve dem eller ikke. Det finnes både forskere som mener og ikke mener at lidelsen eksisterer. Noen regner det som en type depresjon , mens andre mener det ikke er grunn til å bruke den medisinske betegnelsen depresjon.


Mildere former for vinterdepresjon kan derfor også bli betegnet som vintertrøtthet eller vinterubehag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg