mandag 15. juli 2019

Lungebetennelse symptom

Lungebetennelse er en ganske vanlig sykdom, og omtrent av 1. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes. Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse.

Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.


I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid.

Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Egenpleie ved lungebetennelse. Hvis du får lungebetennelse , skal du unngå fysiske anstrengelser og sørge for rikelig med hvile. Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres. Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om.


Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Vanlig er det med bronkitt og lungebetennelse , men ganske typisk ved TWAR er det også med sår hals, bihulebetennelse og heshet.


Det starter ofte med sår hals og heshet, deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. Det kan dreie seg om virus, bakterier, sopp eller den mest vanlige bakteriegruppen: pneumokokker. Feber og tung, rask pust. Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse.


Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn.

Hvis infeksjonen ikke har resultert i lungebetennelse , går den over i løpet av en ukes tid. Hvis man har utviklet lungebetennelse , vil sykdommen ofte vare flere uker. Klamydia lungebetennelse er en lungebetennelse som skyldes infeksjon med bakterien chlamydia pneumoniae.


Det kan en sjelden gang også være chlamydia psittaci som gir en annen form for lungebetennelse som kalles for papegøyesyken). Tidligere kalte man bakterien chlamydia pneumoniae for TWAR. Det er en lungebetennelse som skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae.


Den gir litt andre symptomer enn vannlig lungebetennelse og kalles derfor også ”atypisk lungebetennelse ” (atypisk pneumoni). Hvorfor får man mycoplasma lungebetennelse ? Mycoplasma lungebetennelse smitter ved hoste eller nysing fra en person som allerede har infeksjonen. Fysiske tegn på lungebetennelse opptrer vanligvis på sykdommens 4-dag og kjennetegnes ved fokal svekkelse av vesikulær respirasjon, crepitus, fin boblende rales, forkortelse av perkussjonsly men dette er et sjeldent symptom.


Ca av pasientene med fysiske tegn på lungebetennelse oppdages ikke, lungeskader diagnostiseres kun med røntgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg