torsdag 18. juli 2019

Hva kan man ikke spise som gravid

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Her følger en oversikt over hva du som gravid ikke bør spise og hva du bør være forsiktig med. Vi har ikke tatt med alkohol og tobakk, fordi vi ikke regner dette som matvarer. Men naturligvis bør du ikke benytte noen av delene i svangerskapet.


Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.

Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Gravide kan følge kostrådene Hvor mye ekstra skal jeg spise som gravid ? Det kan være forvirrende å vite hva du skal spise , eller ikke bør spise , når du er gravid. Her gir vi deg en pekepinn på hvilke matvarer det er ekstra lurt å få i seg når man er gravid. Kan gravide spise rå egg? Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere på restaurant?


Hvorfor skal gravide bare spise fersk røkelaks?

Stemmer det at gravide ikke bør spise fisk? Mange gravide tenker at man spiser for to, men det gjør man ikke , et ekstra par grovbrødskiver er det man trenger. Som gravid forbrenner man sukker på en annen måte enn en ikke - gravid , og noen får svangerskapsdiabetes. Mange tenker at det er sunt å drikke juice, men det kan være fornuftig for gravide som stort sett er tørste hele tiden. Gravide anbefales ikke reise til mer eksotiske mål hvor forebyggende tiltak mot malaria er påkrev og hvor faren for alvorlige diarésykdommer er stor.


Både malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn ikke gravide , og infeksjon kan ofte føre til abort eller alvorlig sykdom og skade av fosteret. Feil mat-produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.


Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt). Det er miljøgifter over tid som har betydning.


Her er en oversikt over hva du kan spise og ikke bør spise : Skalldyr: Det viktigste er god varmebehandling. Som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr, som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi. Hun mener norske kvinner ikke behøver å bekymre seg.


Spist er spist og gjort er gjort, så gravide kvinner som har spist lakris må bare slappe av.

Hadde det vært veldig farlig, så hadde. For alkohol er det ikke kjent noen minstemengde for hva som kan være skadelig for. Når man er gravid skal man ta hensyn til andre enn bare seg selv, også via. Helsedirektoratet, mener at alle gravide bør passe på hva de spiser. En av årsakene kan være usikkerheten rundt hva du kan.


Dette er et nytt hefte som har samlet den viktigste informasjonen om hva som er bra for både mor og barn under svangerskapet. Under følger de vanligste rådene som blir gitt til gravide kvinner: Hva kan jeg trene? Har du ikke vært fysisk aktiv tidligere, bør du komme i gang med moderat fysisk aktivitet under svangerskapet. Det finnes også ulike tips og råd om mat som kan hjelpe mot kvalme, slik som for eksempel ingefær, men dette bidrar ikke med energi. Jeg har prøvd å finne det ut, men finner ingen liste noe sted.


Har dere noen tips om en nettside eller hvor dere finner det ut ellers? Upasteuriserte oster som er varmebehandlet godt, for eksempel på pizza og gratenger, er trygge å spise for gravide. Gjennom varmebehandling over ºC i mer enn sekunder vil Listeriabakterien dø. Du kan derfor fint spise alle ostetyper som du vet har vært varmebehandlet godt.


Mange gravide får et stort behov for å spise enkelte matvarer, for eksempel gulrøtter som inneholder mye vitamin A. Man kan ikke få overdose av vitaminer fra inntak av frukt, bær og grønnsaker i sin naturlige form, understreker Nybø. Noen som følger denne? At siden de er gravid så kan de spise hva akkurat de har lyst på?


Og dessuten spiser de jo for to ? Jeg følger definitivt IKKE denne :) Prøver å ha variert og sunt kosthol men når det kommer til godsaker er reglene som før, begrenser meg til helger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg