mandag 15. juli 2019

Fall på badegulv

Heisann, vi har planer om å pusse opp badet vårt, og har mye om hva kravet til fall på badegulvet er. Dette behandles utflyllende på flere nettsider, inklusivt denne, men det som derimot ikke dekkes er hvordan man kan oppnå fall på badegulvet. På våtrom er det viktig at vann ikke samler seg opp i hjørner og kroker. Tilstrekkelig fall på gulv i våtrom vil være 1:5 minimum m ut fra sluket. Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet.


Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100.

Det blir meningsløst å ha mm eller mer regnet fra undersiden av terskelen. Tviler litt på at dette utføres i praksis med selvutrettende masser etc. Fall til sluk på hele gulvet, minimum 1:100. Gulvet avgrenses av en oppkant med vanntett sjikt på minst mm på alle sider, unntatt mot døråpning der oppkanten må være minst mm over ferdig gulv. Endring i preakseptert ytelse 1b om oppkant.


Bruk en tann-sparkel til dette. Ved bruk av Weber Gulvavretting Hurtig kan du legge belegg allerede dagen etter. Vær obs på hva som skjer etter membranen er ferdiglagt på badegulvet.

Membran er kappet nestet glatt med flisegulv. Elektriker har her skåret i membranen slik at vann kunne renne ut i gang, om der sker en vannlekasje på badet. Dette tolker vi slik at flate gulv på våtrom ikke er innenfor regelverket i framtiden.


Sagt på en annen måte: Det skal være fall til sluk. Vann på gulvet i våtrom må ledes til nærmeste sluk. Både veiledningen til TEK og Byggebransjens våtromsnorm (BVN) inneholder spesifiserte krav til fall på gulv i våtrom.


Der det er valgt store fliser kan fallreglene være en utførelsesmessig utfordring. Vi skal her se litt på hva som kan være akseptabel kvalitet dersom ikke alle mål kan nås. Krav til fall og krav til høydeforskjell mellom sluk og dørterskel Figur 1: Det skal være fall på 1:i dusjsonene samt at det skal være mini-mum mm fra overkant slukrist til underkant terskel. Det er flere måter å oppfylle kravet til fall på.


Det foreligger en veiledning til teknisk forskrift samt normer i bransjen. Close Feil brukernavn eller passord Glemt passord? Det er viktigere å følge våtromsnormen, sørge for skikkelig membran og at terskelen er så høy at vann ikke kan renne ut av rommet.


Skal du ha så mye fall at vann på gulvet renner til sluket, blir det så mye at flisene tanner. Vanligvis blir det ikke store mengder vann på et badegulv , det blir bare vått. Klagen gjaldt i utgangspunktet manglende fall på deler av klageres nylig lagte badegulv i forbindelse med total rehabilitering av hans bad samt påstått for tykk støp etter foretatte utbedringsforsøk. Nemnda tok også stilling til Håndverkertjenesteloves § (1) hvor det framgår at en mangel bare kan kreves rettet der dette kan skje uten urimelig kostnad eller ulempe for tjenesteyteren.


Vi har nettopp fått ferdiggjort et bad på m^med fliser på gulv.

Gå utenom avtaler om store fliser og fugebredder som er umulig å oppnå med fall til sluk. En mulig løsning kan være små fliser i dusj - området, og større fliser på resten av golvet, med mindre fall. Vi kontaktet Bjørn A. Grimsru fagsjef i Fagrådet for våtrom (FFV), som har dette å si om fall til sluk på våtro– Det skal være fall på gulvet i de fleste tilfeller. Ganske enkelt fordi det ikke er lett å få til riktig fall på baderommet selv, samt at det ikke er så lett som det ser ut for å få flisene helt snorrette og i samme tykkelse på både vegg og gulv.


Proffe murere bruker kort tid på å støpe et gulv med helt riktig fall , og de har så god trening at de kan legge på fliser etter øyemål. Våtromsnormen er frivillig å benytte, så det må ses på som en anbefaling, og ikke et krav.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg