onsdag 25. mai 2016

Tegn på sukkersyke

Ved diabetes type er symptomene oftest diffuse og utvikler seg over ti mens symptomene kommer brått og tydelig ved diabetes type 1. Slapp, tørst og sliten er typiske symptomer på diabetes type mens kraftig vektnedgang og rask dårlig allmenntilstand kan være symptom på type diabetes. De siste årene har det vært en eksplosiv utvikling i antall diabetes-tilfeller, både på verdensbasis og i Norge. Mange går med sykdommen uten å vite om det og mørketallene er store. Grunnen er oftest at symptomene kan være vage.


Men symptomene kan utvikles veldig sakte, og mange kan leve lenge med diagnosen uten å være klar over det. På samme måte som med mange av de andre symptomene, er dette noe vi tilskriver alderen, og vi går til optikeren og får et par briller. Men start med å kjøpe et par billige lesebriller på apoteket, og få legen til å teste om du kanskje har diabetes uten å vite det. Så snart blodsukkerbalansen er opprettet, vil det kunne merkes på synet.


Hva er tegn ,vanlige symptomer på at man har sukkersyke ? Grunnet den gradvise utviklingen lærer man seg ofte å leve med plagene. Symptomer på diabetes type utvikler seg over måneder til år. Mange tolker dem som vanlige tegn på aldring, og det kan derfor gå lang tid før diagnosen stilles. Uklart syn, dobbeltsyn, problemer med å fokusere og lese, samt andre synsforstyrrelser kan være et tegn på høyt blodsukker.


Tegn på sukkersyke

Selv om økt sultfølelse kan føre til at du spiser mer, kan du også oppleve å gå ned i vekt. For kvinner er stadig tilbakevendende soppinfeksjoner et vanlig og tidlig tegn på diabetes. Av samme grunn er det mange som plages av urinveisinfeksjon. Diabetikere har også en tendens til å få fotsopp oftere enn andre, sier Barhaughøgda.


Våre hunder kan også rammes av diabetes. Dessverre kan man ikke bli frisk av sykdommen, når hunden har fått diagnosen må den behandles resten av dens liv. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Dette krever mye av hundeeieren. Er du i faresonen for å få diabetes type 2? Ved å svare på ni spørsmål får du vite din statistiske risiko for å utvikle diabetes type de neste ti årene, og hva du bør gjøre framover. Det er imidlertid viktig å stille diagnosen av diabetes type så tidlig som mulig, for å sette i gang de viktige tiltakene: Endringer i diett og vektreduksjon. Symptomene kan komme når blodsukkeret fremdeles er normalt, men faller raskt. Diabetes Mellitus er det latinske navnet på sukkersyke.


Akkurat som hos oss mennesker kan også hunder og katter bli rammet av sykdommen. Mangel på insulin er årsaken til diabetes ( sukkersyke ). Slik fungerer insulin. Maten som spises omdannes til glukose (sukker), som er energikilden til kroppens celler.


Tegn på sukkersyke

Enkelte ganger kan det foreligge forskjeller mellom høyre og venstre side av kroppen (for eksempel forskjell i pupillstørrelse). Navnet diabetes mellitus viser til at sykdommen ubehandlet vil føre til stor mengde søtlig urin på grunn av sukker i urinen (glukosuri). Det var det viktigste kjennetegnet ved sykdommen i eldre tider, før det ble mulig å måle blodsukkeret. Sukkersyke rammer både barn og voksne og kan få veldig alvorlige konsekvenser dersom sykdommen ikke behandles eller gis tilstrekkelig behandling og oppmerksomhet. Heldigvis er det mye forskning på området og god hjelp å få.


Dersom du er rammet av sukkersyke kan du i dag leve et tilnærmet normalt liv. Den vigtigste del af behandlingen og forebyggelsen af komplikationer er en god kontrol af blodsukker, blodtryk og kolesterol samt opsporing af tegn på forstadier til komplikationer. Det vil blandt andet sige, at blodsukkeret skal holdes så normalt som muligt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg