fredag 27. mai 2016

Rygg prolaps

Søk etter ryggprolaps på den nye KensaQ. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps , kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er. Ryggvirvel og mellomvirvelskiven. Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler.


Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Prolaps skyldes en rift i ytre del av skiven.

Nygaar overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer. Ryggprolaps kan være svært plagsomt, men trenger ikke å være farlig. For en lege gjelder det å undersøke pasientene og utelukke de symptomene og plagene som krever rask behandling. Vurdering av reflekser, muskelkraft, hudfølelse i beina og i skrittet er viktige undersøkelser.


Fysioterapi ved prolaps i ryggen. Opptreningen bør trappes gradvis opp etterhvert som smertenivået reduseres. Ingen kan med sikkerhet si hvorfor man får en skiveprolaps, men vi vet at arv disponerer for tilstanden.


Vi vet også at det er en overhyppighet av røykere som får prolaps i ryggen.

Kun et fåtall av ryggsmerter har med nerver å gjøre. Opptil av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt få. Kiropraktoren vil alltid gjøre en grundig undersøkelse i forkant av behandling for å være sikker på at riktig diagnose er stilt ved ryggprolaps. Kiropraktorer kan henvise pasienter på lik linje med leger til sykehus eller legespesialister hvis man ønsker vurdering for mulig prolapsoperasjon. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter.


Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Timebestilling: Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte. Jeg har fått en rekke spørsmål om dette, noe som sannsynligvis har å gjøre med min egen erfaring på området. Jeg har fått prolaps under knebøy og blitt totalt satt ut av spill grunnet det problemet, så jeg vet hvor ille det er.


Behandling mot ryggsmerter og prolaps. At vi har mer stillesittende livsstil og mindre fysisk aktivitet i hverdagen er en trolig årsak. Mer karakteristisk for prolapssmerter, er at det er stråler ned i beina. Smerten kjennes i det hudområdet som den irriterte nerven forsyner. Slike hudområder kaller dermatomer.


Denne typen nervesmerte kan kalles isjas. Mellomvirvelskivene består av en tyktflytende sentral masse omgitt av fiberbrusk. Disse skivene fungerer som støtdempere for ryggraden.

Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker. For noen er operasjon det riktige. Hva kan jeg gjøre selv? Dette er et spørsmål vi ofte får når den smertefulle prolapsen er et faktum.


Egentrening ved prolaps - Retningsbaserte øvelser. I tillegg til behandlig for å myke opp i vevet bruker vi å råde ryggpasienten til å være så aktiv som mulig. Med tiden blir bruskvevet i bruskskivene stivere.


Da oppstår det lettere små revner i substansen. Disse revnene kan, når de omfatter de ytterste lagene av bruskskiven, hvor det ligger nervefibre, gi kraftige smerter i korsryggen, et såkalt hekseskudd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg