torsdag 5. mai 2016

Hva er frikort

Annen viktig frikort -informasjon: Hva dekkes ikke av frikortordningene. Du må selv betale utgifter som ikke er godkjente egenandeler. Slike utgifter teller ikke med i opptjeningen til frikort. Dette kan være utgifter til bandasjemateriell og utstyr som er nødvendige for din behandling. Da må du bestille skattekort.


Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt, tas med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort.

Uansett om du først har hatt frikort eller ikke, vil den totale skatten du betaler bli den samme. Skattekort, frikort og forskuddsskatt. Her kan du bestille,. HVA BØR DU BESTILLE?


Tjener du under 55. Kommer du til å tjene over 55. Frikort og egenandeler.


Det finnes to frikortordninger i Norge, én for egenandelstak og én for egenandelstak 2. Ordningene gjelder ulike tjenester.

Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. SVAR: Hei Alle som tar arbeid i Norge og som tjener mer enn 39. Innbyggere finner digitalt frikort når de logger seg inn på helsenorge. De digitale frikortene har frikortnummer, og er dermed gyldige som bevis for egenandelsfritak.


For å finne sitt digitale frikort må innbyggere logge seg inn på helsenorge. Lønnsslippen skal vise hva du har tjent og hva som eventuelt er trukket fra i skatt. Den er også kvittering for betalt skatt. Hvem kan få frikort ? Fra det året du fyller år må du ha frikort eller skattekort hvis du tjener egne penger. Ansatte ved NSB og busselskaper hadde tidligere frikort for seg selv og nærmeste familie.


Medlemskort i en forening kan fungere som frikort til arrangementer og annet. Når du henter ut legemidler og utstyr på blå resept må du betale en egenandel hvis du ikke har frikort (se neste del). Hvis du jobber og tjener penger må du bestille deg frikort eller skattekort fra og med det året du fyller år. Alle egenandelene blir registrert av Helfo i egenandelsregisteret. Når taket er nåd sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort i posten innen tre uker.


Når du har fått frikort betaler du ingen flere egenandeler resten av året. Neste år starter du på null. Det betyr at du ikke trenger å spare opp til egenandelstak på statlig frikort.


Kortet dekker også egenandel på behandlingsreiser som dekkes av helseforetak, samt medisinsk utstyr og viktige legemidler på blå resept.

Man skylder staten en viss mengde skatt, basert på hva man tjener. Dette er helt totalt uavhengig av hva slags skattekort man har. Det du skylder er det du skylder. Det eneste ett skattekort gjør er å bestemme om du betaler inn for lite for mye eller passe det året. Om summen ikke er rett får du tilbake pengene eller må betale restskatt.


Dette skjer automatisk for begge typer frikort. Det betales ikke egenandeler for barn under år. Innen forsikring trekkes egenandel fra ved skadeoppgjør.


Man kan vanligvis redusere premiens størrelse ved å påta seg en høyere egenandel. Først av alt, hva er frikort ? Når pasienten viser frikort hos lege eller sykehus, slipper han eller hun å betale egenandeler for resten av kalenderåret. Hvis man regner med å tjene mer enn det i løpet av kalenderåret, skal et alminnelig skattekort benyttes.


Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille dette i år. Er det første gang du trenger frikort , må du huske å bestille det på skatteetaten. Hvis ikke, trekker arbeidsgiver hele femti prosent av lønnen din.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg