fredag 20. mai 2016

Hva er bronkitt

Ja, noen ganger tar det mer enn en måned. Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til en lungebetennelse. Infeksjonen sitter da lenger ned i luftveiene, i selve lungevevet. Det vanligste kjennetegn er vond hoste.


Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene.

Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Les mer hos Apotek 1. Kronisk bronkitt defineres som hoste med slim i tre måneder årlig i to påfølgende år.


En betennelse i disse luftveiene, både ved en akutt eller en kronisk variant, vil klassisk ha hoste som det mest framtredende symptomet. De to sistnevnte tilstandene bør mistenkes ved langvarige symptomer og gjentatte sykdomsepisoder. En helt vanlig forkjølelse eller en influensa kan også svekke flimmerhårene.

Hva er akutt bronkitt ? I de aller fleste tilfellene er grunnene til at du har fått bronkitt fordi du har blitt smittet av et virus, men en sjelden gang kan det være snakk om en bakterieinfeksjon, sier han. Smerter i kroppen og smerter, lav feber, rennende øyne og sår hals kan også følge bronkitt. I og med at bronkitt ofte skyldes virus, er det ikke alltid nødvendig å behandle det med antibiotika.


Du kan klare deg med å drikke rikelig, holde deg varm og tørr, og eventuelt ta hostestillende tabletter eller mikstur. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Hovedsymptomet ved bronkitt er hoste med farget oppspytt.


Drikk mye, hvil, unngå tobakksrøyk, bruk hostemikstur, ta eventuelt paracet mot smerter og feber. Har du bronkitt betyr det at slimhinnen i luftveiene er betente (hovne). Nesten alle typer bronkitt er forårsaket av en virusinfeksjon og går vanligvis over innen tre –fire uker. Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Er det infeksjon, bronkitt eller røykelunger?


Røykelunger er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene.

Man får øket slimdannelse og ødeleggelse av lungene. Disse symptomene blir langsomt verre i løpet av flere år. Symptomene er hoste og kortpustethet. Dersom det oppstår en reaksjon i bronkiene blir det vanskeligere for luft å passere til og fra lungene og tykt slim blir dannet i luftveiene.


Høsten er her og vinteren kommer raskt. På denne tiden av året er det mange som sliter med plager i luftveien, som bronkitt og hoste. Her har vi samlet tips du kan prøve i hjemmet ditt dersom du lider av bronkitt eller smertefull hoste.


Gi barnet rikelig med drikke – bare litt om gangen, men ofte. Gi eventuelt febernedsettende etter behov. Både bronkitt og bronkiolitt går oftest over i løpet av en ukes tid. Hvis et barn under ett år hoster pipende og puster anstrengt, kontakt lege med en gang. Når bør jeg kontakte lege?


En person med bronkitt , men kan ha alle eller bare noen få av disse symptomene. Jeg er en kvinne på 3 som har veldig hyppig bronkitter. De arter seg som hoste, smerter i brystet, tung pust, surkling osv. Ved siste legebesøk fikk jeg astma medisin av legen, Pulmicort og Bricanyl. Jeg bruker også bisolvon når jeg har bronkitt.


Men jeg lurer på hva forskjellen på kronisk. Det er ofte vanskelig å trekke et skarpt skille mellom astma og KOLS fordi symptomene ofte glir over i hverandre. Fire til seks prosent av den norske befolkningen har KOLS.


KOLS er en vanlig dødsårsak over hele verden. Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) er en sykdom som kjennetegnes ved at lungefunksjonen er varig nedsatt fordi luftveiene er blitt trange. Dette medfører at det er tungt å puste.


Kols blir ofte brukt som en fellesbetegnelse på kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Protrahert bakteriell bronkitt er også vist å være en risikofaktor for å utvikle bronkiektasier, og påvisning av H. Ved normal CRP er bakteriell pneumoni usannsynlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg