onsdag 18. mai 2016

Manisk depressiv arvelig

Hvis en person har en enkeltstående episode med mani, kalles lidelsen manisk episode. Mange har positive opplevelser i maniske perioder, og opplever økt kreativitet, energi, produktivitet og arbeidslyst. Sluttfasen av maniske episoder kan være tunge, fordi du gjerne forventer en depressiv episode.


Mange opplever depres joner som tyngre enn maniske episoder. Under depressive episoder kan det kjennes vanskelig å være sosial.

Forholdet mellom arv og miljø har vært diskutert i århundreder, sier Lars Weisæth,. Manisk - depressiv lidelse er mest arvelig , risikoen for å få. Schizofreni er ekstremt arvelig Nesten prosent av barn med to schizofrene foreldre får en psykisk sykdom. Utover maniske faser opptrer det også depressive faser. Fasehyppigheten er meget varierende.


Noen har få faser, mens andre har mange. Vanligvis får man ca. Tidligere kalte man lidelsen for manisk - depressiv lidelse, men i dag heter det bipolar lidelse.

Hva vil det si å være manisk ? Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk - depressiv ) er ganske uvanlig. Usant i noen tilfeller.


Man er bekymret for at bipolare som i en depressiv periode tar antidepressive medisiner kan pendle over til en desto verre manisk fase. Denne risikoen er til stede, bekrefter forskerne, men antidepressiva kan likevel være nødvendig om en dyp, depressiv periode vedvarer over tid. Den kan ramme alle lag av befolkningen, kvinner som menn. Om man inkluderer alle undervarianter er mellom fire og fem prosent av oss er rammet denne psykiske sykdommen.


Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. Har en manisk depressiv lidelse, det er en psykisk lidelse. En depresjon eller en bipolar lidelse (tidligere manisk depressiv sykdom). Arvelig predisposisjon er viktig for utviklinga av manisk - depressiv sinnsliding, men ein har s langt ikkje klart pvise spesifikke gen som kan.


Betydelig arvelig betinget Oftest utadvendte, samvittighetsfulle. En psykisk sykdom (tidligere kalt manisk depressiv lidelse) hvor symptomene består av perioder med unormal oppstemthet og perioder med depresjon. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det flest depresjonsperioder.


Så plutselig snudde de på flisa i løpet av bare en natt fordi jeg ble veldig oppstemt, jeg syntes selv je.

Bevis for rollen arvelighet i utviklingen av manisk - depressiv psykose Den endelige årsaken til manisk - depressiv psykose (MDP) er ikke klart, men moderne forskere er i økende grad kommer til den konklusjon at sykdommen er polyetiological, som er forårsaket av ulike grunner. Foreldre til barn med bipolare lidelser beskriver symptomer hos barna før tre års alder – søvnvansker, humørsvingninger, sinne, uro og angst (). Selv om symptomene synes uspesifikke, skiller disse barna seg fra barn med annen psykisk lidelse og fra friske barn. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk - depressiv lidelse. Bipolar betyr to poler.


Begrepet manisk - depressiv sykdom eller psykose ble brukt av den tyske psykiateren Emil Kraepelin på slutten av det nittende århundre, og refererte opprinnelig til alle typer stemningslidelser. Ved bipolar lidelse type er både maniske og depressive episoder til stede. Manisk er fagbetegnelsen på høyt oppe og depressiv på langt nede.


Hypo betyr under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg