mandag 30. mai 2016

Hvor ofte skal man amme

Hvor ofte skal jeg amme ? Det er ulikt fra kvinne til kvinne og fra barn til barn hvor mange amminger som skal til for å dekke barnets behov. Det informerer sykepleier og ammeveileder hos ammekontoret. Vi har delt opp informasjonen i forhold til alder på babyen!


Det er helt umulig å komme med ett råd som dekker alle barn. Morsmelk er lett fordøyelig.

Spedbarn som ammes, vil derfor vanligvis spise oftere enn spedbarn som mates med flaske. De første to månedene vil mange nyfødte spise opptil tolv ganger i døgnet – noen ganger enda mer. Ofte er det ting vi ikke tenker på: Koffein, kunstige søtningsmidler og nikotin kan alle gi mageknip hos barn. Koffein i store mengder og nikotin, enten i røyk eller snus, er dessuten ikke bra for barnet.


Det varierer hvor ofte ett barn vil amme under sitt første døgn. Visse barn er våkne og ammes ofte , mens andre er trøtte og ammes lite. Under det første døgnet skal man normalt ikke vekke barnet for å amme det, men la det bestemme selv. Jeg tror jeg har lite melk.


Barnet mitt er i løpet av de siste dagene blitt urolig og vil ammes hele tiden.

Har jeg mistet melken? Bør jeg gi tillegg? Jeg har ømme bryst og kjenner noen små kuler inne i brystet.


Ofte kan man amme barnet allerede når det er nyfødt og barnet finner selv frem til brystet. Helsesykepleier har sagt at jeg nå skal amme etter klokka og ikke gi noe før det har gått timer. Dette for å unngå at baby bruker puppen som trøst for magevondt og lager seg en ond sirkel hvor han bare fyller på mer i magen og gjør magevondten verre. Den vigtigste fødekilde for barnet er den mælk, du har i dine bryster, og som barnet får via amningen. Er det å amme etter 2-timer altfor lenge å vente?


Babyen min sover mye og jeg ammer han hver 2. Der findes ingen regler for, hvor ofte en baby skal have mad. Tidligere mente man , at en baby skulle spise hver 4. Reglen var funderet på, hvor lang tid det tager for en baby at fordøje et måltid af modermælkserstatning, men senere har man fundet ud af, at modermælk er lettere at fordøje end modermælkserstatning. Amningen skal være rolig og hyggelig. Men hvor længe skal den vare, og hvor ofte har barnet brug for at spise?


Det er en god idé at lytte til barnet i stedet for at se på uret. Det er anstrengende at amme det meste af døgnet uden rigtigt at opleve, at ens baby slipper brystet mæt og tilfreds eller falder i en lang tung søvn efter at have været. Som regel går det tre timer mellom hver amming på dagtid og om natten mellom seks og åtte timer. Problemet med å amme for ofte er at hun småspiser ved hvert måltid og dermed må ha m.

Da er det viktig å fortsette å amme ofte og tilby begge bryst til hvert måltid. Melkeproduksjonen vil da som regel ta seg opp. Hvis barnet signaliserer at det trenger mer mat—for eksempel ved at det er ekstra glupsk eller våkner kort tid etter forrige måltid—kan du amme oftere slik at melkeproduksjonen øker. Det finnes ingen øvre grense for hvor lenge man bør amme.


Slutte å amme Når du skal slutte å amme er ofte mer avhengig av livssituasjonen din enn babyens behov. Noen mødre ammer helt til barnet er to-tre år gammelt, men mødre som er tilbake på jobb før den ti må slutte å amme når mammapermisjonen er over. De fleste vet at mye amming kan føre til gulping, men man finner fort ut hva som passer en selv og babyen best.


De første månedene med baby dreier livet seg stort sett om amming, bleieskift etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg