fredag 6. mai 2016

Tegn på depresjon

Maniske tilstander karakteriseres av perioder med intens energi, eufori, forvrengt tenkning, og utagering. For å få diagnosen depresjon , må de depressive symptomene være tilstede det meste av dagen, hver dag, i minst to uker. Typiske symptomer er tristhet, lite eller mye søvn, vansker med å interessere seg for ting og lav selvtillit. Depresjon er ikke det samme som å føle seg litt nedfor.


Tegn på depresjon hos menn Negativt selvbilde. Lav selvtillit sammen med følelser av skyld og utilstrekkelighet, kan indikere depresjon hos menn.

Menn med depresjon er også ofte strenge med seg selv. Som en konsekvens, føler de seg ikke i stand til å håndtere enhver situasjon. Under er det en test som har blitt lagd for å kunne vurdere stemningsleiet ditt og for å sjekke om du har symptomer på depresjon.


Helsepersonell bruker denne testen (PHQ-9) for å kartlegge om pasienten kan ha en depresjon. Testen på denne siden er anonym. Hvis du bare nikker gjenkjennende til to-tre symptomer på lista, så trenger du ikke bekymre deg. Spesielt ikke hvis tilstanden bare er forbigående. I tillegg til at visse kriterier skal oppfylles, går det et viktig skille ved tid.


Et grunnleggende spørsmål er om man har opplevd symptomene i dager.

Det kan være et tegn på depresjon og bør forfølges videre, sier psykolog Tom Henning Øvrebø. Det er vanlig å si at man er deprimert, uten at man reelt oppfyller symptomene på. Det innebærer ofte negative tanker om en selv, og ofte med kroppslige symptomer som søvnløshet, redusert matlyst og energitap samt konsentrasjonsvansker.


Dette kan også være tegn på annen sykdom, så hvis du har det sånn i lengre perioder, ta kontakt med fastlegen din for videre utredning. Hvis det viser seg at du har en depresjon , kan du bli frisk og få det bedre med rett behandling og egen innsats. Det er ganske vanlig å ha angst i kombinasjon med depresjon. Vanlige symptomer er nedstemthet, irritabilitet, økt søvnbehov og manglende interesse for aktiviteter som barnet eller tenåringen vanligvis liker.


Det finnes ulike behandlinger som kan hjelpe. Ulike typer depresjon. Diagnosen depresjon forutsetter at man har hatt symptomer som nedtrykthet og svekket livslyst daglig i minst to uker. I tillegg kan man ha andre symptomer som nedsatt appetitt, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Denne formen blir på fagspråket kalt unipolar depresjon.


En lavere grad av depresjon bli kalt for dystymi. I tillegg kan du ha nedsatt seksuell lyst og økt irritasjon. Symptomer: Dette er tegn på depresjon.


De negative følelsene bør vare mesteparten av dagen - og de bør vare de fleste av dagene i to uker før de kan klassifiseres som sykelige. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp.

Alvorlig depresjon er en kompleks tilstan med mange labyrinter og svarte hull – like mange for vitenskapen som for pasienter. Dette er fordi vi står opp mot en sykdom som generelt ikke har en enkelt årsak, men multifaktoriske årsaker. I denne artikkelen omtales det hvilke tester ofte benyttes for å kartlegge depresjon , samt hvilke selvtester er vanlig å bruke.


Dessuten hvilke grader av depresjon finnes og hvilke andre undersøkelser legen gjør ved en mistenkt depresjon. Listene nedenfor er ikke nødvendigvis uttømmende, det finnes mange tester for depresjon. Husk at hvis du har en depresjon , så er det hjelp å få.


Tilstanden kan være ekstra utfordrende på grunn av eldres sammensatte sykdomsbilde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg