tirsdag 17. mai 2016

Adhd jenter symptomer

Let ikke lengre, vi har det du trenger. Som et resultat av den utstrakte tendensen til selvkritikk kan følgevansker som selvskading, spiseforstyrrelser, og til og med selvmordforsøk være vanligere hos jenter med ADHD enn hos jenter uten forstyrrelsen. Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting.


Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.

Når jenter får ADHD har de ofte problemer med konsentrasjonen. Jenter kan også ha ADHD. De er ikke alltid like hyperaktive som gutter med ADHD. Det er ikke bare gutter som får ADHD , selv om det er flere gutter enn jenter som får en ADHD -diagnose.


Man sier at det er cirka to prosent av de som får en ADHD -diagnose, som er jenter. Behandling av ADHD. Pasienter med ADHD bør få en tverrfaglig tilnærming der alle instanser bør samarbeide.

Pasienten skal kunne oppleve bedre mestring og trivsel. Dette kan være at vedkommende er utålmodig (hyperaktivitetssymptom) og litt impulsiv, for eksempel buse ut med svar før spørsmål er ferdigstilte. Faktisk kan man ha opp til hyperaktive symptomer og impulsive symptomer samtidig og allikevel kun få diagnose ADD. Les mer om ADHD her. Selvrapporteringsskjema for voksne der ADHD mistenkes (forstyrrelse av aktivitet og oppmerksomhet).


Se nettsiden til NCS for mer informasjon. Unge jenter med ADHD blir ofte ikke identifiserte og diagnostiserte før utfordringene deres i skolen bli kroniske og problematiske. Derfor lider mange jenter og kvinner i det stille. Gitt de alvorlige følgene av ADHD hos ungdom og i voksen alder, er det et stort behov for økt bevissthet om denne funksjonshemmingen blant tenåringsjenter.


Tilleggsvansker ved ADHD. ADHD fører ofte til andre vansker i tillegg til kjernesymptomene, for eksempel atferdsproblemer, angst, depresjon eller lærevansker. Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende. Dette kalles ADHD uoppmerksom type, tidligere kalt ADD. Mens gutter kan være mer hyperaktive og vise flere atferdsproblemer, jenter er ofte mest uoppmerksom.


Ofte blir jentene ikke riktig diagnostisert med ADHD fordi deres symptomer kan være mer subtil.

ADHD kan oppdages ved at spesiell oppførsel blir identifisert. De tre viktigste er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Noen mennesker kan vise tegn på alle tre symptomer (kombinert ADHD ), mens andre bare har en eller to typer symptomer. ADD minner gjerne om adhd hos jenter.


ADD blir ofte betegnet som adhd uten hyperaktivitet, det er til en vis grad rett men man kan ikke sammenligne en med ADD og en med adhd. Adhd gutten er mer frampå og vil vise hva han kan mens ADD gutten er mer sjenert og trekker seg unna. Det er en overrepresentasjon av mennesker med ADHD når det gjelder arbeidsledighet, psykiske lidelser, rus, kriminalitet og for tidlig død.


Tidlig utredning, behandling og forebygging er derfor svært viktig. Det er viktig å vite at barn som har lignende symptomer som ADHD kan være utsatt for mobbing, vold eller omsorgssvikt. Da jeg var liten og gikk på skolen, var det ikke så mye snakk om ADHD. Diagnosen den gangen var MB og man tenkte at det primært rammet gutter. Etter hvert har man skjønt at mange jenter og kvinner har en annen måte å uttrykke symptomene på enn gutter.


Si ADHD og de fleste tenker på en urolig og bråkete gutt. Hos jenter med ADHD blir vansker med oppmerksomheten ofte ikke oppdaget. Men mange jenter sliter også med ADHD i det stille. Fordi jenter ofte ikke er så utagerende som gutter, blir ikke sykdommen oppdaget.


Mindre framtredende hos jenter. Personer med ADHD uoppmerksom type får gjerne diagnosen senere i livet enn de med ADHD kombinert type. Befolkningsundersøkelser viser at det er flere gutter enn jenter som diagnostiseres med ADHD i barnealder, men blant voksne er det mindre forskjeller i forekomst mellom kjønnene. Førskolebarn som har vansker som kan være relatert til ADHD , er ofte nokså impulsive. De tenker seg ikke om før de handler og kan finne på ting som kan ha uheldige konsekvenser, som å sette utfor en altfor bratt bakke på sykkel, klatre høyt i et tre uten å vite hvordan de skal komme seg ned og lignende.


Blant barn som henvises til spesialist, er det inntil ni gutter for hver jente som får diagnosen ADHD.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg