onsdag 25. mai 2016

Fibromyalgi

Hva er fibromyalgi ? Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter med varighet i minst måneder. Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. Sykdommen er definert som et smertesyndrom.


Betegnelsen “syndrom” brukes for å beskrive en samling karakteristiske symptomer med varierende eller ukjent årsak.

Lokal- og fylkeslag. Som medlem i NFF blir du automatisk tilknyttet et lokallag og et fylkeslag i nærheten av der du bor. Her finner du tillitsvalgte og likepersoner som har erfaring med å leve med fibromyalgi. Fibromyalgi begynner ofte med smerter konkrete steder i kroppen som kommer og går.


Etter hvert kan smertene øke i utbredelse, styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende. En forklaring på smertene kan være at hjernen er aktivert slik at smerter oppleves sterkere i forhold til det som er normalt. Tilstanden er ikke alltid like lett å diagnostisere, siden symptomene kan være diffuse og variere mye.


Man vet ikke hva fibromyalgi eksakt skyldes, men man tror at flere faktorer, som stress, et tidligere psykisk eller fysisk traume, eller en infeksjon, som sluttresultat gir plagene ved at hjernens oppfattelse av smertefølelse endres.

Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner. Bevisstheten rundt den kroniske diagnosen fibromyalgi er økende. Det er en mer eller mindre kronisk tilstand som er preget av vandrende smerter og kalles et smertesyndrom.


Fibromyalgi (også kjent som FM og fibro) er en betydelig årsak til kronisk smerte. Ifølge Norsk Helseinformatikk lider omkring av befolkningen av fibromyalgi , hvorav kvinner utgjør langt de fleste (cirka ). Fibromyalgi medfører kroniske, smerter i muskler, senefester og led oftest blant voksne kvinner. Blodprøver og bildediagnostikk er normale.


Sliter du med ubehag i dine ledd? Populære Collagen Vital tar Norge med storm. Mange opplever også tretthet, søvnforstyrrelser, hodepine og stemningsforstyrrelser som depresjon og angst. Prøv Reverse Therapy.


Ofte betegnes fibromyalgi som et smertesyndrom, det vil si en samling symptomer og tegn som utgjør diagnosen. Fibromyalgi kjennetegnes ved muskelsmerter som vandrer og tilstanden kalles et smertesyndrom. Les mer hos Apotek 1. Den faktiske årsaken til fibromyalgi er ukjent.


Flere faktorer, herunder stress, depresjon og dårlige sosiale forhold kan spille inn. Har du muligens fibromyalgi uten å ha fått diagnosen ennå?

Pasientene sliter med utbredte, vedvarende smerter av varierende intensitet og lokalisasjon, intens tretthet samt en rekke andre uspesifikke symptomer ( 2) (tab 1). Syndromet fibromyalgi er fortsatt relativ ukjent for mange leger. Denne uken arrangerte Norsk Revmatikerforbun Norges Fibromyalgiforbun NTNU og Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering et fagseminar i fibromyalgi med tittelen Fibromyalgi og kroniske smerter - bedre diagnostikk, behandling og rehabilitering.


Det er ti år siden smertene i kroppen slo ut for fullt. Bente har lært seg å porsjonere ut aktivitet og hvordan hun kan leve best mulig med sin fibromyalgi. Men fortsatt opplever hun at det er stridigheter og tvil knyttet til sykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg