tirsdag 24. mai 2016

Hvem blir mobbet

Ta barnet på alvor og ikke bagatelliser hans eller hennes opplevelser. Ikke bli sint – hold hodet kaldt. Jeg legger også ved tre artikler under svaret, som handler om hvem som mobber, hvorfor noen mobber og om å mobbe uten at man vet det.


Disse personene blir mobbet (VG Nett) De var kanskje litt tykkere, tynnere, høyere eller tidligere utviklet enn A4-barnet. De fikk høre at de var stygge. Noen unge blir mobbet for sitt utseende, sin etniske bakgrunn eller sin religion, eller fordi de har en funksjonshemning – hva som helst en mobber kan erte dem for.


De som har dårlig selvtillit. Mobbere kan merke hvem som har negative tanker om seg selv. Disse er ofte de letteste byttene, siden de sannsynligvis ikke vil ta igjen.


Eldre elever mobber yngre elever. Mange barn som opplever å bli mobbet , synes det er vanskelig å snakke med foreldre eller andre om det. Frykt for at problemene deres blir en belastning for foreldrene. Når barn blir mobbet , hva gjør du? Som voksen på barns arenaer har du sikkert lagt merke til - eller fått mistanke om at barn mobbes og holdes utenfor uten at du har visst hva du kan og bør gjøre.


Her er noen råd til deg. Jeg blir mobbet og klarer ikke mer, hvem kan hjelpe meg? Lillesøsteren min blir mobbet av noen gutter, hvem kan hjelpe? Hvem har ansvar for skader på skolen?


Hvem blir mobbet

HVem kan jeg snakke med når jeg har blitt mobbet ? Han har nok følt seg mobbet og skolen tok det også opp som en mobbesak. I innlegget sitt skriver han at ikke alle som blir mobbet er tilfeldige ofre. Mobbing innebærer en ubalanse i makten mellom den som mobber, og den som blir mobbet.


Derfor er mobbing et overgrep og ikke en konflikt, der maktbalansen mellom to eller flere personer er mer lik. Les mer om dette hos Læringsmiljøsenteret. De kan også i større grad vise redsel i situasjoner der andre ikke er redde. Barn som blir mobbet , kan lett miste fatningen og for eksempel bli hjelpeløst sinte eller defensivt redde. De barna som blir mobbet , kan synes å være tristere, mer lei seg og mer deprimerte enn andre barn.


Hvem blir mobbet

For å få hjelp mot mobbing, er det viktig at du forteller det til en voksen. Hvis du synes det er vanskelig eller flaut å fortelle at du blir mobbet eller plaget, er du ikke alene. Men det å holde det inni seg, hjelper ikke.


Du har behov for ekstra sykedager: Føles det som om alle dine betalte feriedager blir brukt til mentalt å komme deg, og komme bort fra elendigheten på jobben, kan det være fordi du blir mobbet. De siste årene har noen tidligere elever fått erstatning etter at de gikk til rettssak mot kommunen de gikk på skole i. Det er helt normalt. Kombinert med at blir mobbet , er det stor sannsynlighet for at mobbing kan utgjøre en av hovedårsakene til hvorfor så mange gjør det så dårlig i høyere utdanning. Noen er mer utsatt for å bli mobbet. Nettmobbing kan få alvorlige konsekvenser.


Hvem blir mobbet

Den som blir mobbet , kan melde saken inn til Arbeidstilsynet dersom arbeidsgiver unnlater å gjøre noe med problemet. Arbeidstilsynet vil vurdere saken på selvstendig grunnlag, og eventuelt følge opp med tilsyn eller veiledning. Målet er å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Hvem blir mobbet , og hvem mobber? Hvordan oppdager vi mobbing?


Hva kan vi som foreldre gjøre? Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.


Hvem blir mobbet

Basert på denne kunnskapen gir forfatteren konkrete råd om hvordan de voksne, både lærere og foreldre, kan hjelpe barn som blir mobbet - og barn som mobber selv. Elisabeth Staksrud (ph.d.) er førsteamanuensis og undervisningsleder ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo, samt Research Fellow ved Berkman Center for.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg