onsdag 4. mai 2016

Akutt lungebetennelse

Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste. Lungebetennnelse kan starte akutt - Symptomer og sykdomsforløp ved lungebetennelse , som vi på fagspråket kaller pneumoni, kan variere svært mye, sier spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved KAL klinikken, dr. Han forklarer at det kan starte akutt med voldsom sykdom, blodforgiftning og død som utfall.


I de fleste tilfeller er det en akutt hjertesykdom som forårsaker lungeødemet. Men væske kan hope seg opp i lungene dine også av andre årsaker, som for eksempel lungebetennelse , etter inntak av visse giftstoffer eller medisiner, eller du har fått akutt høydesyke.

Akutt lungeødem er en medisinsk krisesituasjon og krever umiddelbar. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Antibiotika standard vil også behandle en sak av viral lungebetennelse.


Medisinene som oftest brukes for viral lungebetennelse er rimantadin, amantadin, oseltamivir og zanamivir.

Imidlertid vil antibiotika være nødvendig for akutt viral lungebetennelse , når de ledsages av en sekundær bakteriell infeksjon i lungene. Infeksjonene varierer i alvorlighetsgrad. De fleste er relativt milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og kan noen ganger bli livstruende. Den medisinsk betegnelse på lungebetennelse er pneumoni.


Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene. Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Den kan forårsakes av mange forskjellige bakterier og virus.


Hva annet kan akutt bronkitt likne på? Symptomene ved akutt bronkitt kan blant annet forveksles med influensa, kikhoste, lungebetennelse , astma og kronisk obstruktiv bronkitt. De to sistnevnte tilstandene bør mistenkes ved langvarige symptomer og gjentatte sykdomsepisoder. Hos barn med lungebetennelse er ofte symptomer på bronkopulmonal obstruksjon fremtredende.


Bronkolytisk behandling er derfor viktig for å lindre plagene. Behandlingen gjennomføres som ved akutt astma. Det er viktig med rikelig væskeinntak.


Febernedsettende kan brukes ved temperatur °C og redusert allmenntilstand. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse.


Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.

Unntaket er i forbindelse med mykoplasma- lungebetennelse , da man kan se flere smittede i samme nære miljø. Ellers friske personer kan i noen tilfeller utvikle lungebetennelse fra en akutt bronkitt eller bihulebetennelse, eller på bakgrunn av en forkjølelse, og ikke minst influensa. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Man kan bli svært syk av lungebetennelse , og det er viktig raskt å ta kontakt med fastlegen for undersøkelse og behandling.


Den kommer ofte når personen er svekket av en annen infeksjon. Har ingen nytte ved akutt bronkitt, med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Ved kronisk lungebetennelse blir ofte voksne dyr syke en tid etter at det er blitt satt inn om høsten.


Sykdomstegn er moderat temperaturstigning, intens hoste og noe rennende nese. Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. Mens antibiotika kan behandle noen typer av akutt lungebetennelse , hindrer det er den beste tilnærmingen. Generelle symptomer.


Avhengig av hvilken type bakterier som har forårsaket akutt lungebetennelse , kan symptomene varierer. Men generelle symptomer på akutt lungebetennelse er hodepine og sår hals.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg