tirsdag 28. august 2018

Symptomer på lymfekreft

Symptomer på lymfekreft

Behandlingen avhenger av en rekke forhol som hvilken type lymfekreft man har, hvor utbredt sykdommen er og hvilke symptomer sykdommen har gitt. Behandling av lymfekreft tilpasses i så stor grad den enkelte pasient. Den enkelte kan få disse i ulike kombinasjoner. Hovedsymptomene ved lymfekreft er hovne lymfeknuter.


Dette arter seg ofte som en smertefri hevelse på halsen, i armhuler eller lyske, men sykdommen kan starte i alle lymfeknuter i kroppen. Symptomene vil derfor avhenge av lokalisasjonen, og hvor utbredt sykdommen har blitt. Det kan også føre til nedsatt nyrefunksjon i tilfeller der lymfeknutene setter urinledere i klem. Denne sykdommen oppstår i kroppens lymfeceller, og ettersom disse finnes overalt i kroppen, kan den ondartede sykdommen praktisk talt oppstå hvor som helst.


Det mest vanlige er at sykdommen oppstår i en lymfeknute. Men sykdommen kan starte i alle lymfeknuter. Symptomene kan være svært forskjellige avhengig av hvor lymfekreften sitter, og hvor utbredt sykdommen er. Alminnelige symptomer er tretthet, vekttap, feber og.


Lymfomer rammer både voksne og barn. Hos barn gir moderne behandling en god prognose. De vanligste behandlingsformene som gis ved det offentlige sykehus for lymfekreft er cellegift og strålebehandling, men behandlingen avhenger av hvilken type lymfekreft man har, hvor utbredt sykdommen er og hvilke symptomer sykdommen har gitt.


Ved Hodgkins lymfom kombineres ofte strålebehandling og cellegift. Med millioner kroner fra Kreftforeningen skal toppforskere fra hele verden sørge for at pasienter som ikke blir friske av sin kreftsykdom, får ta større del i egen behandling og oppfølging. Disse symptomene gjerne B- symptomer.


Symptomer på lymfekreft

Siden lymfekreft oftest opprinner i en lymfeknute, vil et vanlig symptom være forstørrede lymfeknuter på halsen, i armhulene eller i lyskene. Andre symptomer kan variere etter hvor svulsten sitter. Mange av disse vil kanskje ikke umiddelbart gi mistanke om lymfom, men være symptomer på en syklige prosess i nevnte organ. Utredningen videre av dette organ vil da kunne gi mistanke om lymfekreft.


Lymfekreft , eller lymfom, er en fellesbetegnelse for mer enn ulike typer kreft hvor sykdommen sitter i kroppens lymfeceller. Det finnes godt over forskjellige typer lymfomer. Fem av disse er klassifisert som Hodgkins lymfom.


Symptomer på lymfekreft

Resten tilhører gruppen non-Hodgkins lymfom. Hovedtypene lymfomer er Hodgkins sykdom og samlegruppen non-Hodgkins lymfomer, samt de beslektede tilstandene myelomatose (plasmocytom) og lymfatiske leukemier. I tillegg handler det om individuell smertegrense og kanskje også om forsvarsmekanismer.


Noen oppsøker lege når de kjenner relevante symptomer og får det sjekket ut, mens andre fortrenger symptomene, sier han. Generelle symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap er også vanlige plager hos pasienter med lungekreft. Ofte oppdages sykdommen tilfeldig ved at man tar røntgenbilde av lungene, i forbindelse med en antatt lungebetennelse. Det er tre symptomer som er definert som lymfomassosierte: B-symptomene Nattesvette - gjentatt kraftig nattesvette siste måned - disse pasientene må ofte skifte sengetøy flere ganger hver natt Feber - uforklarlig temperaturforhøyelse over °C i minst en uke Vekttap - uforklarlig vektreduksjon på mer enn av kroppsvekten i løpet av de siste månedene Hvis en eller flere av disse.


Hvor lang tid tar det som oftest med denne krefttypen til en får andre symptomer ,noen mnår? Jeg er i fin fysisk form ikke trett og sliten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg