onsdag 15. august 2018

Barn høy feber

Presise og raske termometer for måling av feber. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.


Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig.

Som regel kommer feber sammen med andre sykdomstegn. Symptomer og funn hos et barn med feber vil avhenge helt av hva som er den bakenforliggende årsaken til feberen. Det er ikke feberens høyde som avgjør hvor sykt barnet er. Det vesentlige er hvordan barnet har det.


Hvis det for eksempel vil leke eller se TV skal man ikke være redd for at det feiler barnet noe alvorlig. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand.

Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan også være alvorlig syke uten feber.


Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme fra barnehagen til det er feberfritt. Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting. Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt.


Barnet skal ha mye å drikke fordi det har en høyere forbrenning og svetter mer når når temperaturen er høy. Folkehelseinstituttet (Fhi) definerer feber hos barn som temperatur over grader målt i endetarmen. Barn tåler feber godt, og feberen går som regel over av seg selv. Både bakterier og virus kan gi feber. Hermansen mener det varierer hvor bekymret foreldre er for barn med feber.


Dette er en mye viktigere informasjon for foreldre og leger, enn hvor høy feberen er. Situasjonen skyldes sannsynligvis at den høye kroppstemperaturen gir hjernen problemer med å sortere virkeligheten fra fantasier og drømmer.

Feberfantasier er i seg selv hverken uvanlig eller farlig, men vær oppmerksom dersom barnet virker sløvt og irritabelt. Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt: våkenhetsgra pusteproblemer, oppkast, diaré og tørste. Hvis feberen blir meget høy - over 4grader.


Se også symptomoversikt - feber. Når blir feber kritisk? Barnelegen forklarer at temperaturreguleringen hos barn er mer ustabil og sårbar – og flere sykdommer vil ofte medføre høy feber hos barn , enn hos voksne.


Barn er også mindre og noen infeksjoner er mer ‘omfattende’ og gir mer symptomer og høyere feber hos barn enn hos voksne. I tillegg til (men ikke i stedet for) medisiner, sier Dr. Sears foreldre kan gi sine barn en lunken ba eller bruke en kul vaskeklut på deres hode og hals for å bidra til å få en høy feber ned. Man kan også ved hjernehinnebetennelse ha mindre dramatiske symptomer, som moderat feber , hodepine, slapphet og svimmelhet. Foreldre bør også gi barn med væske for å holde dem hydrert.


Du kan ha en unge som har i feber men samtidig springer rundt i stua og skriker og skråler. Så kan du også ha et barn som har i feber og virker helt medtatt, orker lite og bare vil legge seg. Ingen av barna hadde høy feber – det vil si fra grader eller oppover. Studien ble senere understøttet av en annen undersøkelse, også publisert i Pediatrics, som fulgte seks måneder gamle barn til de var måneder.


Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Hjernehinnebetennelse er infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Barnet får høy feber , frostanfall, avtakende bevissthet, tegn til sjokkutvikling (kal blek, klam hud). Det kan oppstå blødninger i huden (utslett som ikke går bort når man presser et glass mot det). Barn under to år år har færre typiske symptomer og funn.


Kilde: Spesialist i Allmennmedisin hos Din Lege AS, Andreas Fismen. Virusinfeksjon er mest vanlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg