torsdag 2. august 2018

Rask pust barn

Små barn kan ikke gjøre rede for seg, og de har et begrenset ordforråd til å forklare sine plager. Hvilke symptomer og tegn kan tyde på at barnet er alvorlig sykt? Feber og tung, rask pust. Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse.


Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. Rask pust over lengre tid kan gjøre at små barn blir slitne. Hvis et lite barn får uttalte symptomer med feber og forkjølelse samt rask (over pust i minuttet) og anstrengt pust , blir slitent og ikke orker spise, bør lege oppsøkes raskt.


Vurdering av et sykt barn. Små barn sier ikke direkte fra om sine plager, dessuten reagerer de annerledes på sykdom enn store barn og voksne. De fleste foreldre vet godt når barnet er sykt, men det er ofte vanskelig å finne ut hva som feiler barnet.


Rask pust barn

Vesla er litt slapp og pjuskete. De aller minste viser ikke så mange tegn på at de har lungebetennelse. Noen ganger merker du bare at barnet puster litt raskt. Etter noen dager med en forkjølelse kan det komme symptomer fra de nedre luftveiene med slim og hvesende tung og rask pust.


Som regel bedres tilstanden i løpet av 3-dager etter at symptomene kommer. Små barn med bronkiolitt blir vanligvis bedre uten legebehandling i løpet av noen dager. Selv om barnet ditt skulle trenge sykehusbehandling, er det ofte tilstrekkelig med overvåkning av pust , væske- og næringsinntak.


Barn som må på sykehus kan lettere bli tung i pusten ved luftveisinfeksjoner senere. Er svært bekymret for min nyfødte sønn (dager), da han har svært rask respirasjon. Han ligger på rundt pust i minuttet i dyp søvn og atskillig høyere ved aktivitet (opp mot rundt 90). Han er tilsett av barnelege ved to anledninger pga dette. Legen lytttet over hjerte og lunger.


Barnets utvikling i ulike aldre. Kroppslig, psykisk, sosialt. Barna blir tunge i pusten, og de små luftveiene blir trange.


Legemidlene kan gi bivirkninger som rask hjerterytme, høyere blodtrykk, mindre oksygen i blodet,. Ved utslett som ikke lar seg trykke bort, skal lege kontaktes raskt. Pustefrekvens over pust per minutt er alltid tegn på sykdom hos barnet.


Min lille dager gamle baby har så innmari rask pust ! Hun høres helt andpusten ut når hun puster stakkar, er det normalt? Hun ble jo sjekket av barnelege før vi reiste hjem fra sykehuset, men bekymret som jeg er klarer jeg ikke helt å la dette ligge#128563; An. Hurtige pust beskytter babyer , melder BBC News.


Rask pust barn

En øyeblikkelig bekymring når babyer blir født for tidlig er pusten. Siden lungene er så bittesmå, trenger mange premature babyer pustestøtte gitt av en respirator. Sears sier at rask pust , også kalt pesende, er vanlig hos nyfødte. Men noen ganger rask pust er et signal om at noe mer alvorlig skjer.


For barn under to år vil legen spørre spesielt etter høylytt pusting, slimbrekninger, inndragninger, spiseproblemer, endret pustemønster og tegn på mistrivsel (gir mindre kontakt, sover mer etc.) hos barnet. En astmadiagnose må revurderes ved manglende effekt av medikamentell behandling. Takypné (av gresk: tachy rask , pnoea pust ): en tilstand der pasienten har en signifikant økt respirasjonsfrekvens. Takypné må ikke forveksles med hyperpné, som er raske og dype åndedrag, mens takypné er raske og overfladiske. Hyperventilasjon er også forskjellig fra takypné.


Men ingen har reagert på dette hittil, og han har jo gått fra fang til fang hele helga, mellom besteforeldre og sånn, og de skal jo ha babyerfaring, så de hadde sikk. Pustebesvær kan gi raskere pust. Da pustehastigheten også øker ved feber, smerte, engstelse og lignende, må den alltid sees i sammenheng med de andre tegnene.


Det er normalt, ikke sant?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg