torsdag 23. august 2018

Bipolar depresjon

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani.


Har du bipolar lidelse type opplever du mer enn én episode av depresjon og mani. Denne typen fører ofte til flere problemer og større funksjonssvikt enn bipolar lidelse type 2.

Du opplever episoder med depresjon og hypomani. Hei, er det noen her med bipolar lidelse? Jeg har et spørsmål om emnet: Er det noen av dere som først fikk diagnosen depresjon og derfor ble gitt anti-depressiva alene? Hvis det er det, så håper jeg dere kan svare meg på mitt neste spørsmål: Hvordan reagerte dere på å ta kun anti-depressiva? Personer som lider av bipolar lidelse type II har høy forekomst av selvmord i forhold til personer som lider av andre psykiske lidelser, inkludert depresjon.


Det er depresjonene som er den store belastningen ved type II-lidelsen. Ved bipolar type II har pasienten depresjoner og hypomanier, men ingen maniske episoder.

Heldigvis finnes det behandling for depresjon , og tilstanden går som regel over etter hvert. Hvem blir deprimert? Både personer med psykose- og bipolar lidelse kan få en depresjon. Depresjon er også relativt vanlig i befolkningen generelt, det vil si at omtrent en fjerdedel av oss vil oppleve en depresjon i løpet av livet.


Hvis du tror du har en bipolar lidelse, bør du søke hjelp. Hvis du vet at du har en bipolar lidelse og ønsker å forebygge episoder med mani eller depresjon , er det mye du kan gjøre selv. De fleste med en bipolar lidelse lever helt vanlig liv, og bruker kanskje medisiner eller går til samtaler hos en lege eller psykolog iblant.


Antidepresssiv medikasjon kan av og til framprovosere maniske symptomer hos personer med bipolar lidelse. Bruk av tradisjonelle antipsykotika (Cisordinol, Trilafon, Haldol og andre) kan bidra til å utløse depresjon. Opphør av medisinering kan dessuten utløse en sykdomsepisode.


Dette er visst snakk om bipolar depresjon. Brukte litium uten å få full effekt av medisinen, sluttet med litium i sommer i samråd med psykiater på grunn av flere bivirkninger som jeg ikke klarte å holde ut med. Startet opp igjen med litium etter to måneder og holder nå på å trappe opp på lamictal.


Symptomene på bipolar depresjon ligner symptomene på depresjon hos mennesker som ikke har mani. Du føler deg trist og opplever håpløshet eller skyldfølelse.

Du kan miste interessen for ting, være mindre i stand til å glede deg over ting du vanligvis liker og ha lite energi. Noen mennesker med depresjon får tanker om å ta sitt eget liv. Overlege PhD og spesialist i psykiatri og nevrologi, Erlend Bøen ved Rikshospitalet, har også forsket på bipolar lidelse og har mye klinisk erfaring med tilstanden.


Han forteller at personer han har behandlet, gjerne har beskrevet bipolar lidelsessymptomer som stadig gjentatte depresjoner. En depresjon er en psykisk lidelse der følelse av tristhet, tomhet, mangel på glede, interesse og energi kan prege en person over flere uker i strekk. Nedenfor finner du en oversikt over symptomer på depresjon.


Noen ganger kan man ha mani og depresjon samtidig. Dette kalles bipolar lidelse med raske svingninger, eller blandingstilstander. En person med en bipolar lidelse har ikke en klar episode med depresjon og så en episode med mani like lenge. Svingningene er ofte uforutsigbare og uregelmessige.


LES ARTIKKEL OM Å LEVE MED BIPOLAR LIDELSE, OG OM Å LEVE MED EN SOM HAR BIPOLAR LIDELSE HER. Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani. Her leser du en oppsummering av hvordan vi kan forstå bipolare lidelser, og hva som kan være til hjelp.


Ved mindre uttalt angst kan en depresjon som ledd i en bipolar lidelse forveksles med sosial fobi, fordi pasienten trekker seg bort fra sosial kontakt og føler uro og engstelse i samvær med andre. Episodisk sosial fobi bør derfor alltid vekke mistanke om underliggende bipolar lidelse. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk-depressiv lidelse.


Bipolar betyr to poler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg