fredag 17. august 2018

Feber diare

Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber. Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet. Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Dersom diaréen ikke går over etter en uke, ved dårlig allmenntilstand eller feber , kan det tas en prøve av avføringen.


Undersøkelse av avføringen er også aktuelt hvis du jobber med syke mennesker eller mat. Blir det påvist bakterier, kan behandling med antibiotika vurderes.

Hvis du er svært syk, er det aktuelt med innleggelse på sykehus. Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber , tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer.


Imodium, Loperamid og Imodium Comp kan brukes i en kort periode ved akutt diaré av personer over år. Vær oppmerksom på at stoppende legemidler ikke fjerner årsaken til at du har fått diaré. Disse legemidlene bør ikke brukes hvis diaréen er ledsaget av høy feber eller kraftige magesmerter.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Du har feber og dårlig allmenntilstand. Diaréen ikke gir seg i løpet av en uke. Du er nylig utskrevet fra sykehus.


Det haster å få tak i lege dersom du er så dårlig at du ikke får i deg mat eller drikke. Arbeider du i helsevesenet eller som kokk, kan du sannsynligvis ikke jobbe på noen dager. Stoppemidler kan anvendes, men ikke hvis det er blodig, pussholdig diaré, eller diaré med høy feber. Det er ikke vist at forebyggende behandling mot reisediaré med frysetørkede melkesyrebakterier har effekt.


Ved utenlandsreiser kan diaré forebygges ved å koke drikkevannet, eller ved kun å drikke vann fra forseglede flasker. Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om. Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid.


Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Barnediaré kan også føre til oppkast, magesmerter, lett feber og dårlig matlyst. Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke, uten legebehandling. Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert. Oppkast, feber og løs mage hos barn.


Her i Norge har det dessuten skjedd at barn har fått alvorlige tarminfeksjoner etter å ha fått i seg E-colibakterier, såkalte hamburgerbakterier, gjennom mat som er produsert på en uhygienisk måte på fabrikken eller slakteriet. Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon.

Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Hvis du føler deg veldig syk etter noen få dager med diaré og har for eksempel feber i tillegg, bør du kontakte lege, sier han. LES OGSÅ: Gul, grå eller blek avføring kan være symptom på sykdom. Egentlig diare skal undersøkes nærere, når det har vart i mer enn uke.


Hyppighet Kortere episoder med diare , såkalt akutt diare , er svært hyppige. Bare ved konstant diare er det nødvendig å søke lege. Akutt gastroenteritt kan vanligvis behandles hjemme.


Innleggelse er indisert ved høy feber , makroskopisk blodig avføring, sterke smerter eller dårlig allmenntilstand. Ha lav terskel for innleggelse av små barn, da de er utsatt for dehydrering. Vurder også innleggelse av pasienter med feber i mer enn døgn. Som regel vil være greit å drøye med legebesøket en stund dersom løs mage er eneste symptom, men dersom du også har feber , blod i avføringen, meget hyppig avføring og nedsatt allmenntilstand bør du altså komme deg raskt til legen. Da kan diarèen være et symptom på en infeksjonssykdom.


Barns normale temperatur kan variere. Mer enn 38° C målt i endetarmen anses å være forhøyet temperatur. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Kontakt lege hvis barnet viser tegn på dehydrering, dårlig allmenntilstan blod i avføringen, eller får mer enn 3°C i feber.


Dersom barnet begynner å bli dehydrert, kan det bli nødvendig med innleggelse på sykehus for væskebehandling og overvåkning. De fleste barn kommer seg raskt med tidlig behandling. Infeksiøs gastroenteritt.


Kvalme og oppkast, eventuelt ledsaget av diaré. Eventuelt feber , dehydrering og nedsatt allmenntilstand. Ved virale gastroenteritter foreligger ofte samtidig infeksjon i øvre luftveier eller mellomøre.


Jeg er en voksen kvinne som blir ofte syk av rødvin. Kan drikke enkelte ganger små mengder, men får oppkast, diare , feber og er sengeliggende i 1. Er dette tegn på divertikler. Kan jeg bli testet for dette hos fastlegen.


Opplever ikke å bli sånn av andre alkohol holdige drikker. Sykdom og plager Diaré hos barn. Ved diaré forsvinner mye væske raskt, og det er viktig å erstatte væsketapet for å forhindre uttørring (dehydrering).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg