fredag 3. august 2018

Islandske guttenavn

Dersom du har noen andre guttenavn - send dem gjerne inn så legger vi de til i databasen. Islandsk navnetradisjon skiller seg fra de fleste andre vestlige land. Mange islendinger, spesielt blant den yngre delen av befolkningen, mener reglene er gammeldagse. Et godt tips hvis du vil ha norrøne navn er å finne islandske ættesagaer.


Jeg vet det finnes en liste over islandske navn. Jeg fnt den på nettet for et par år siden, men vet ikke hvordan jeg kommer dit nå. Det var iallefall masse flotte navn på lista. I denne listen er kun navn med islandsk opprinnelse inkludert, det vil si navn som er dannet etter norrøn tid. Se også: Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse.


Dette er en liste over populære navn. På Island har de noe genialt som de kaller for islendingebok. Det er en oversikt over alle islendinger laaaangt tilbake i tid. Så der var eg og mamma nå nettopp og kikka tilbake i slekta for å finne aktuelle navn til lillebror eller lillesøster!


Lag ditt eget islandske navn med VGs navnegenerator. Leter du etter etter et norrønt navn til en gutt? På denne siden finner du en alfabetisk liste over de vanligste navnene. Vi kjenner alle til historiene om Odin, den aller mektigste blant de gamle, norrøne gudene. Likevel er det ikke sikkert det er ham de har hatt i tankene, alle de foreldrene som har gitt guttene sine navnet Odin de siste årene.


Lukas ligger ikke på topp 100-listen over guttenavn i Norge i dag. Der er det Jan (5bærer dette navnet i Norge), Per (358) og Bjørn (375) som leder. Kjendisene er flinke til å gi barna sine originale navn.


Du kan også la ungene dine få hete noe unikt. Da kan du droppe navnetoppen, og i stedet begynne nederst på listene. Navnene nesten ingen nyfødte får. Den islandske uttalen kan være vanskelig å få til for folk med norsk som morsmål.


Siden det er tillatt å lage nye fornavn, kan Lynur tas i bruk som guttenavn. Lister over vanlige navn henta fra offisielle kilder. Også lister med godkjente og avviste fornavn, navnelister fra uoffisielle kilder og lenker til telefonkataloger. I Norge har vi mange navn fra gammelt av.


Ulf (ulv) Bjørn, Geir (spyd) er bare noen få eksempler. Dessverre er yngre nordmenn nå opptatt av å gi barna navn som er internasjonale, fordi de håper at disse barna skal gjøre karriere utenlands. Laget en liten liste over de hundenavnene jeg syntes er fine. Kanskje trenger du litt inspirasjon til navn på din nye valp.


Da har du kommet til riktig sted. Her finner du en alfabetisk liste med mange kule og fine hundenavn til hann-hunden. Guttenavn – jentifisert.


En annen sjanger av jentenavn, er de som har sin opprinnelse i guttenavn. Nedenfor har jeg lagt til de jeg kommer på, men det er sikkert mange flere her også. Den neste tiårsperioden var andelene sunket til og 9. De siste fem årene år er tilsvarende tall og prosent. En vesentlig del av den større variasjonen i navn de siste årene skyldes innvandringen til Norge, med innslag av mange nye navn. Jo, kjendiser vet jo som regel hva som er kult og trendy.


Andre jentenavn som nå tillates er Luna og Hofdis, mens det også åpnes for å bruke guttenavn som Eilif, Eyjar og Kiran.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg