fredag 17. august 2018

Spiseforstyrrelser anoreksi

Spiseforstyrrelser anoreksi

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig. Bulimi, anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes.


Spiseforstyrrelser er et felles begrep for flere ulike psykiske helseplager som handler om hvordan du forholder deg til mat. Anoreksi , bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. Forekomst er i USA funnet å være for kvinner og prosent for menn. For såkalte subkliniske spiseforstyrrelser , eller spiseforstyrrelser som ikke tilfredsstiller de diagnostiske kriteriene for anoreksi , bulimi eller overspisingslidelse, er utbredelsen på hele prosent av befolkningen.


Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. Hun eller han kjenner seg styrt av slike tanker og følelser. Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn. Foreldrehjelpen er et gruppebasert program for foreldre til barn med spiseforstyrrelser.


Spiseforstyrrelser anoreksi

Mennesker som har spiseforstyrrelser prøver ofte å skjule sykdommen. Som pårørende er det en del tegn du kan se etter, som kan tyde på anoreksi eller en annen spiseforstyrrelse. Det kan være grunn til bekymring, dersom noen du kjenner. Mange med sykdommen opplever ikke selv at de har en spiseforstyrrelse , noe som gjør det vanskelig å få pålitelige tall for forekomsten av anoreksi. Dersom sykdommen ikke blir oppdaget og behandlet på et tidlig stadium, kan spiseforstyrrelser bli en kronisk, svekkende og livstruende tilstand.


Effektiv behandling finnes. Det er viktig å søke hjelp. Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst). Personer son lider av anoreksi ser på seg selv som overvektig eller fet selv om vedkommende har en vekt som er under det som er normalt sammenlignet med høyden. En person har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten.


Spiseforstyrrelser anoreksi

Vi tilbyr spesialisert behandling til pasienter med alle former for spiseforstyrrelser. Personen blir over-opptatt av kropp, vekt, utseende og matinntak. Personer med anoreksi opplever ofte en intens frykt for å legge på seg. Mange føler at kroppen er stor og tykk, til tross for at man har en vekt langt under normalen. Dersom spiseforstyrrelse opptrer samtidig med diabetes mellitus eller annen somatisk sykdom, kan det gi økt risiko for komplikasjoner og medføre at det blir vanskeligere å behandle pasienten.


En form for spiseforstyrrelse er spesifikk for insulinkrevende diabetes: underdosering av insulin (insulinseponering eller insulin purging). Dialog og samarbeid med familie og andre pårørende bør vektlegges for personer med spiseforstyrrelser. I SPISFO har vi denne generelle definisjonen: Man har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger rundt mat, kropp og vekt går utover livskvalitet og fungering i hverdagen. Lidelsen er forbundet med en spesifikk psykopatologi, der frykt for fedme og lubben figur er påtrengende og overdimensjonert. Når en person har anoreksi foreligger vanligvis underernæring av varierende alvorlighetsgrad.


Enhet for spiseforstyrrelser utreder og behandler pasienter med spiseforstyrrelser etter henvisning fra lokal DPS. Enheten har områdefunksjon for hele Innlandet og har døgnplasser. Bulimi kjennetegnes ved anfallsvise spiseorgier der store mengder mat tas inn, ofte på ukontrollert vis, etterfulgt av uhensiktsmessig kompensatorisk atferd for å hindre vektøkning (brekninger, avføringsmidler, diuretika). Her er sju tegn på spiseforstyrrelse.


På den ene siden ønsker pasienten å bli kvitt spiseforstyrrelsen , på den andre siden ønsker man å beholde den. For den brukes også som løsning på problemer. Her leser du om hvordan spiseforstyrrelser kan behandles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg