tirsdag 7. august 2018

Arbeidsledighetstrygd selvstendig næringsdrivende

Se selv på to minutter. Skreddersydd deg som vil føre selv. Er du selvstendig næringsdrivende og kun har hatt næringsinntekt de tre siste årene, anses du ikke som arbeidstaker.


Da har du heller ikke rett på dagpenger, selv om du har bortfall av inntekt. Som selvstendig næringsdrivende eller enkeltpersonforetak har du ikke rett på dagpenger. Hva skjer hvis jeg ikke lenger klarer å skaffe noen oppdrag? Selvstendig næringsdrivende – dagpenger. Innleveringsfrist for ordinære oppgaver er 15.


Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Meldekort For å være registrert som arbeidssøker eller for å få dagpenger, AAP og tiltakspenger, må du sende meldekort hver 14. Når det gjelder sykepenger er det mye som er likt for vanlige lønnsmottakere og selvstendig næringsdrivende.


Men mye av det som er viktig, er forskjellig. Arbeidstaker eller næringsdrivende ? For å bestemme hvilke skatteregler som gjelder for deg, er det viktig å avgjøre om det du planlegger er selvstendig næringsvirksomhet eller lønnet arbeid. Skatteetaten kan vurdere aktiviteten din som at du skulle vært arbeidstaker i stedet for virksomhetsutøver. Dagpengene beregnes ut i fra et gjennomsnitt av de tre siste års inntekt. Trygde- og arbeidsperioder i de fleste europeiske land kan på visse vilkår gi rett til dagpenger i Norge.


Husk at du ikke har noen form for arbeidsledighetsttrygd som selvstendig næringsdrivende , du vil også miste en del av fradragene som andre har på selvangivelsen. Du blir regnet som en kvise på samfunnets rompe, betaler kun en mengde skatt og avgifter uten å få særlig fordeler tilbake. Det er to vesentlige forskjeller på hva som skjer dersom du blir syk som selvstendig næringsdrivende i forhold til en som er ansatt i en større bedrift.


For det første får en ansatt dekket lønn fra arbeidsgiver fra første sykedag, mens du som selvstendig næringsdrivende først vil ha rett til sykepenger fra NAV etter dager. Alltid tilgjengelig. Sykepenger skal kompensere for bortfall av inntekt for deg som er arbeidsufør på grunn av sykdom eller skade.


Du kan imidlertid forsikre deg for å få bedre dekning. Kilde: Store Norske Leksikon. Har du noen spørsmål om dine rettigheter om arbeidsledighetstrygd så er vi tilgjengelig aller hverdager. For å kunne starte egen bedrift stiller myndighetene krav til at du driver for egen regning og risiko, altså at du har ansvaret for det du leverer og utstyret du bruker. Når dere har kjøpt tjenester fra selvstendig næringsdrivende uten fast forretningsste omfattes dere av opplysningsplikten og skal innrapportere det fakturerte beløpet eksklusive merverdiavgift til Skatteetaten.


Dette er viktig og kan bli avgjørende for mange næringsdrivende. I dag har selvstendig næringsdrivende krav på prosent sykepenger sammenlignet med lønnstakere. Næringsinntekt gir ikke grunnlag for arbeidsledighetstrygd og heller ikke lønnsgaranti ved konkurs.


Hvordan organisere seg som selvstendig næringsdrivende. Den selvstendige næringsdrivende har som oftes organisert sin virksomhet som et enkeltpersonsforetak, populært kalt enkeltmannsforetak. Denne beslutningen har som oftest blitt tatt uten å ha evaluert andre alternativer og fordi det var enkelt å etablere et enkeltmannsforetak.


Blir det smalhans i pensjonstilværelsen etter et langt liv som selvstendig næringsdrivende ? I denne artikkelen ser vi nærmere på reglene for å tegne en frivillig innskuddspensjonsordning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg