torsdag 16. august 2018

Fars rettigheter ved samlivsbrudd

Fars rettigheter ved barnefordeling etter samlivsbrudd. I forbindelse med samlivsbrudd hvor barn er involvert dukker det ofte opp spørsmål om hvilke rettigheter far har. Hvilke rettigheter har far til samvær etter barneloven? Foreldre har på de fleste punkter like rettigheter etter barneloven i forbindelse med en foreldretvist. På enkelte punkter er mor og fars rettigheter likevel forskjellige.


For eksempel får mor automatisk foreldreansvaret alene for barnet, dersom mor og far ikke var gift eller bodde sammen da barnet ble født. Likestilt foreldreskap I forarbeidene Prop. For å styrke fars mulighet til å beholde fedrekvoten og være sammen med barnet etter et samlivsbrudd , vil barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) ha som hovedregel at foreldrene selv skal avtale hvordan foreldrepermisjonen fordeles ved samlivsbrudd. Ved et samlivsbrudd må foreldre med felles barn under år gå til mekling hos familievernkontoret i kommunen.


Hensikten med meklingen er å avgjøre hvor barna skal bo fast. I tillegg skal man komme frem til en samværsordning for den av foreldrene barna ikke bor hos, med mindre foreldrene blir enige om delt bosted. Spørsmål: Hva slags rettigheter har samboende fedre ved samlivsbrudd ? Har de samme rettigheter som fedre som har vært gift med barnets mor? Hei, går til mekling.


Trenerer også flytting og manipulerer barn. Far får ikke ta med barn ut alene til sin familie. Kan man feks bate ta med seg barna bort en helg? På middag hos besteforeldre osv? Jeg kjenner ei som har vært igjennom et samlivsbrudd for noen måneder siden.


De har et barn i lag på litt over år. Siden de flyttet fra hverandre har de ikke hatt noen samværsordninger, og far har bare fått sett barnet sitt sporadisk med flere uker mellom hver gang. Mor bestemmer alt, alltid. Dersom mor ikke oppfyller kravene til aktivitet, mister du foreldrepenger. For å få brukt alle ukene du har rett på, må du derfor starte perioden med foreldrepenger uker etter fødselen (og senest uker etter omsorgsovertakelse ved adopsjon).


I motsetning til gifte, som må forholde seg til likedelingsprinsippet, har ikke samboere et like godt regelverk som sikrer en rettferdig deling av verdier ved et eventuelt samlivsbrudd , sier. Hver dag berøres norske barn av foreldres samlivsbrudd. Mens noen har forventet et slikt brud vil det for mange komme som en overraskelse.


Samlivsbrudd trenger i seg selv ikke å være skadelig for barn. Mange er likevel skuffet over at endringene ikke går langt nok. Da er det fare for at man er mer opptatt av foreldrenes rettigheter enn av barnas. Bare når det er manifeste mangler ved mors omsorgsevne, har far en sjanse til å vinne frem i en barnefordelingssak.


Hvis begge foreldre fremstår med normale forutsetninger, vinner nesten alltid mor, sier advokat Øivind Østberg. Han mener likestillingen ikke har nådd fordeling av barn etter samlivsbrudd. Dette er år siden. Vi skulle prøve igjen men fikk ikke ting til å fu.


Horne vil ha som hovedregel at foreldrene selv skal avtale hvordan foreldrepermisjonen fordeles ved samlivsbrudd. Ved adopsjon fra omsorgsovertakelse). I dagens lov er det ikke nevnt at foreldre har mulighet til å fordele foreldrepermisjonen etter samlivsbrudd — det er dette som nå er tydeliggjort i det nye lovforslaget.


Forslaget er ute på høring med forlenget frist. SAMLIVSBRUDD : De som opplever å få mye hjelp og støtte fra andre, takler belastningene bedre ved et samlivsbrudd enn de som står mer alene, skriver Frode Thuen i dette utdraget fra boken Krevende livserfaringer og psykisk helse. Mange ektepar med gjeldfri bolig bruker alt de tjener, til å leve godt, med det resultat at det ikke er andre sparemidler ved et samlivsbrudd.


Blir de skilt etter for eksempel ti år, kan den som hadde boligen med seg inn i ekteskapet, få den med seg ut uten å måtte dele verdien med den andre, forteller hun. ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg