fredag 10. august 2018

Hvordan smitter vannkopper

Hvordan smitter vannkopper ? Hvor lang tid tar det før smitten bryter ut? Dette kalles inkubasjonstiden. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Vannkopper Hva er vannkopper ? Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Man smittes med varicella-zoster virus. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen.


Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper. Brennkopper smitter lett og kan svi litt, men gjør som regel ikke vondt. Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn.


Viruset smitter gjennom lufta. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Helvetesil også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper , varicella zoster-viruset. Etter du har hatt vannkopper , vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene.


Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk. Helvetesild smitter sjelden, men dersom man har væskefylte blemmer kan man smitte personer som ikke har hatt vannkopper. Man kan også bli smittet av direkte kontakt med innhold fra blemmer som er sprukket. Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre.


Les også: Sender slikkepinner med vannkopper. Barna er smittsomme en dag eller to før utslettet oppstår, og i de første fem dagene med. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Den smitter ved dråpesmitte, det vil si at det finnes virus i spytt som spres ved hosting eller nysing. En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesil men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine. Når kan du gå tilbake igjen til barnehage og skole etter at du har hatt vannkopper ? Voksne som ikke har antistoffer mot vannkopper , da disse ofte blir mye sykere enn barn.


Kvinner som ikke har hatt vannkopper og planlegger å bli gravid. Vaksinen må gis måneder før svangerskapet og kan ikke gis under svangerskap. Dersom mor får vannkopper før 20.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg