fredag 24. august 2018

Cøliaki mat

Cøliaki mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Spiser du glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent og næringsstoffene fra maten blir ikke fullt ut absorbert.


Cøliaki mat

Sykdommen forekommer hos ca. Som ved matallergi eller matintoleranse blir pasienter med cøliaki symptomfrie ved å unngå den skadelige komponenten i kosten. Sannheten om cøliaki : Hvordan mat har endret seg de de siste tiårene Vi har alle hørt om gluten, men hvor mange av oss er det som faktisk vet hva det er? Må man spise glutenfri mat hvis man ikke har symptomer, men har fått diagnosen cøliaki ? Hos en cøliaker som får i seg gluten, vil tynntarmens slimhinne bli betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffene i maten vil svekkes.


Cøliaki , også kalt glutenintoleranse, er en såkalt autoimmun sykdom, dvs. Hos personer med Cøliaki vil inntak av mat som inneholder gluten gi en betennelsesreaksjon i tarmen, som igjen fører til at kroppens immunforsvar angriper tarmtottene i tynntarmen og ødelegger dem. Tarmtottene er viktige for opptak av næringsstoffer fra.


Cøliaki mat

Typiske symptomer på cøliaki kan være diaré, magesmerter, gassdannelse, veksthemming hos barn og anemi. Undersøkelser har vist at personer med diabetes har en økt risiko for å utvikle cøliaki. Blant personer med diabetes har også 5- cøliaki. Posts about Cøliaki written by Mona H-K. Selv om det snart er jul og en unner seg det ene og det andre om kveldene, testing av julebakst, julebord osv.


Gluten finnes i våre vanligste kornslag: hvete (spelt), rug og bygg. Du kan lage mye mat uten gluten og med vanlige oppskrifter. Bokhvete, hirse, quinoa er noen av de matvarene som er naturlig glutenfrie.


Når en som har cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer en reaksjon fra immunsystemet som til slutt ødelegger tarmtottene som befinner seg i tynntarmen. Ved symptomer som kan skyldes cøliaki , er det viktig at fastlegen starter utredning. Stilles cøliaki -diagnosen, er det svært viktig å unngå mat med gluten. Både pasienten selv og støttepersoner trenger å vite hvilke matvarer som inneholder gluten og skal unngås. CØLIAKI : Tåler du ikke gluten, kan brød være én av matvarene du reagerer på.


Hos folk som har denne sykdommen vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen. For cøliaki har vi en veldig god blodprøve som fanger opp de fleste med sykdommen. Hos pasienter med cøliaki blir den normal når de går over til glutenfri kost, og det er derfor viktig å teste seg for cøliaki før man endre kosten. En negativ blodprøve utelukker ikke helt at man har cøliaki.


Cøliaki mat

Dersom du i likhet med tusenvis av andre nordmenn har fått påvist glutenallergi, er det heldigvis ingen grunn til å fortvile. Har du cøliaki må du bare lære deg å lage glutenfri mat , råder forsker og professor i molekulær immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland. Dietten må avhjelpe den aktuelle sykdommen. Diagnosen må være stilt av spesialist.


Flere sykdommer, som for eksempel cøliaki og cystisk fibrose, gir rett til grunnstønad etter fastsatte satser uten nærmere dokumentasjon av ekstrautgiftene. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på gluten, et protein som finnes i mange typer mel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg