fredag 24. august 2018

Kyssesyken symptomer

Mononukleose kalles også kyssesyken. Det er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV), som tilhører gruppen herpesvirus. Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen.


Kyssesyken symptomer

Oftest medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og. Toksoplasmose er en annen sykdom med symptomer som kan ligne på kyssesyken. Det er en parasitt som mange katter har, og det finnes over hele verden. Spesielt gravide bør ta forholdsregler mot toksoplasmose.


Det kan gi et lignende sykdomsbilde med symptomer fra svelg, samt hovne lymfeknuter og mandler. De uthevete symptomer får alle som får sykdommen. Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca. Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken ? Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykdomsbildet, blodprøver og en prøve fra halsen. Studier tyder på at av den voksne befolkningen blir smittet av viruset, men de fleste blir ikke så syk at diagnosen stilles.


Gjennomgått sykdom gir livslang immunitet. De alminneligste symptomer og tegn ved mononukleose er snue, halsbetennelse, forstørrelse av lymfeknuter og milten, og dessuten leverbetennelse. Sykdommen kan begynne akutt med høy feber og muskel- og leddsmerter, men vanligvis er det en innledende fase av cirka én ukes varighet, da pasienten har lett feber og føler seg trett. Etter hvert blir imidlertid symptomene tydeligere og typiske for kyssesyken. Mange blir imidlertid ikke så syke at de oppsøker lege eller mistenker kyssesyken.


Disse har ofte milde symptomer men det kan forekomme at disse pådrar seg skader i lever og milt selv om de forøvrig har følt seg relativt friske og derfor ikke har vist tilstrekkelig forsiktighet i forbindelse med idrett. Omtrent prosent av dem som smittes, får aldri noen symptomer , sier overlege ved infeksjonsseksjonen på Haukeland universitetssykehus, Kristine Mørch. Typiske symptomer i ungdomsårene er slapphet og ofte øyelokkshevelse, deretter halsbetennelse, utslett og i noen tilfeller forstørret milt. Les også: Alt du bør vite om feber.


Såvidt man vet smitter ikke sykdommen lett, men nesten prosent voksne har hatt infeksjonen en eller annen gang i løpet av livet. I de første ukene fra man er smittet, til selve kyssesyken bryter ut, opplever mange lette, influensaliknende symptomer. Nå kyssesyken så bryter ut, forsterkes disse symptomene. Høy feber, vond hals, hovne mandler og lymfekjertler er vanlig.


Hei Jeg ble innlagt på sykehus før påsken og fikk diagnose kyssesyken (ebstein-barr virus) Men i løpet av siste uke har jeg fått skikkelige smerter i venstre arm,fikk dette siste dag på sykehus. Symptomer og forløp. Miltruptur er en svært sjelden komplikasjon.


Forstørrete lymfekjertler, ses spesielt på halsen. Hvis eldre får sykdommen, kan den ha et mer alvorlig forløp. Kyssesyken er vanligst hos tenåringer. Mange har hatt sykdommen i barndommen, og det kan ha vært så få symptomer at man ikke har merket at man har hatt sykdommen, men man er beskyttet mot å få sykdommen igjen.


Smitte utenom ungdomsårene gir vanligvis lite symptomer , og dette kommer sannsynligvis av at immunsystemet hos ungdom reagerer annerledes på viruset enn hos barn og voksne. De fleste av oss har gjennomgått denne infeksjonen en eller annen gang i løpet av barne-eller ungdomsårene, men oftest uten plagsomme symptomer. Når Epstein Barr virus infeksjonen forårsaker symptomer med feber, vondt i halsen og hovne lymfeknuter kalles det mononukleose. Vanlige symptomer ved mononukleose De typiske tegnene på mononukleose er halssmerter og kraftige oppsvulmede mandler, tykke gråaktige belegg i munnen, pustebesvær og uklar stemme. Utmattelse og høy feber som kommer og går, og som kan vare i flere uker.


Kraftig nattsvette. Oppsvulmete lymfekjertler i halsen, i armhulene og i lysken. Jeg har omtrent samme erfaring etter en annen infeksjonssykdom (TWAR). Den virker omtrent som kyssesyke. Slle dine symptomer har jeg, så jeg tror alt kan skyldes kyssesyken.


Det som er viktigst for deg nÅ: Du må ikke trene eller gjøre noe som forverrer tilstanden! Legg deg foran TV,n o kos deg med en god video, eller les en morsom bok! Viruset slår seg ned i slim i halsen, og kommer seg over i blodet slik at det kan angripe blodceller og lymfevev.


Behandling av kyssesyke er blant annet å hvile mye og å unngå store fysiske belastninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg