tirsdag 14. august 2018

Fibromyalgi diagnose

Prøv Reverse Therapy. Hva er fibromyalgi ? Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med.


Det var en lettelse! Nå vet jeg jo hva smertene kommer av, og kan gjøre det beste ut av situasjonen, sier Bente.

Mange år med frustrasjon. Kriterier for diagnose. En klinisk diagnose. Da er det tilstrekkelig med symptomer. Etter hvert stilles det krav om at man har en diagnose.


Gruppen som får diagnosen er heterogen, ikke minst med hensyn til funksjonsnedsettelse. Fibromyalgi bygger på et symptombilde. Her finner du tillitsvalgte og likepersoner som har erfaring med å leve med fibromyalgi.

Du kan få mulighet til å delta på kurs, treninger, sosiale arrangement og noen å snakke med når du har behov for det. Kunnskap og fellesskap som gir styrke og økt livskvalitet. Imidlertid er det gjort mye forskning på fibromyalgi for blant annet å kartlegge årsaksforhold.


Forekomsten av fibromyalgi er i dag på rundt og om lag av dem som får diagnosen er kvinner. Barn kan også rammes, selv om det er sjeldent. Man kjenner ikke årsaken til fibromyalgi.


Fastsetting av diagnose. Blodprøver blir likevel ofte tatt for å utelukke andre diagnoser. Hvem får fibromyalgi ? Noe senere gis det uttrykk for at diagnosen ikke bygger på objektive funn, men på et symptombilde. Læs mere om årsager, symptomer og behandling af fibromyalgi i menuen. Andre mer vanlige og spesifikke diagnoser må utelukkes før diagnosen fibromyalgi kan stilles.


Man må i tillegg oppfylle diagnosekriteriene for fibromyalgi. Du bør derfor være forsiktig med å bestemme deg på forhånd for at du har fibromyalgi kun på bakgrunn av en symptombeskrivelse du har lest i en artikkel. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Bevisstheten rundt den kroniske diagnosen fibromyalgi er økende.


Lenge ble kvinner og menn med fibromyalgi stemplet som hypokondere. Forskerne bak en ny studie håper at funnene deres kan bidra til en enkel og rask diagnose.

De amerikanske forskerne hevder nemlig å ha oppdaget en såkalt molekylær signatur i blodet hos pasienter med fibromyalgi. Sådan undersøger lægen for fibromyalgi – udredning af sygdommen. Udredningen af fibromyalgi kan tage lang tid. Der skal mange undersøgelser til, fordi andre årsager til symptomerne skal udelukkes. Diagnosen slår ikke ut på prøver.


Inden diagnosen fibromyalgi kan blive stillet, vil sygdommen som regel have været til stede i årevis. Nyere forskning viser at fibromyalgi nå blir ansett for å være en forstyrrelse i sentralnervesystemets følsomhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg