torsdag 9. august 2018

Bipolar lidelse type 2

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani.


Har du bipolar lidelse type opplever du mer enn én episode av depresjon og mani. Denne typen fører ofte til flere problemer og større funksjonssvikt enn bipolar lidelse type 2. Du opplever episoder med depresjon og hypomani.

En nyere analyse av data fra en annen amerikansk National Comorbidity Survey fant at oppfylte livstidsprevalens-kriterier for bipolar lidelse type I, for bipolar lidelse type II, og , for subterskelsymptomer. Det er konseptuelle og metodiske begrensninger og variasjoner i resultatene. Mani er en heving i stemningsleiet ut over det normale, med rask tankeaktivitet og tale, et sterkt selvbilde og høyt aktivitetsnivå. Hypomani er en lettere grad av oppstemthet som vanligvis ikke går utover daglige funksjoner eller arbeidsførhet.


En ubehandlet bipolar lidelse kan gjøre. Graden av hvor løftet stemningsleie er avgjør om man har type lidelse (med mani) eller type lidelse (med hypomani). Lidelsen er ofte lett å oppdage på grunn av påfallende atferd fra den det gjelder. Om lag én prosent av befolkningen vil i løpet av sitt liv utvikle manisk-depressiv psykose, som i dag betegnes som bipolar lidelse type I.

De ikke-psykotiske formene av bipolar lidelse ( type II–III) er betydelig hyppigere og forekommer hos anslagsvis –prosent av befolkningen. Manisk er fagbetegnelsen på høyt oppe og depressiv på langt nede. Ved bipolar type I har pasienten minst en gang i livet hatt en manisk episode, i tillegg til depresjon. Det er depresjonene som er den store belastningen ved type II-lidelsen.


Hvilken type legemiddel og hvilken dose, avhenger ofte av alvorlighetsgrad og symptomer. Alle legemidler som brukes mot bipolar lidelse kan gi uønskede bivirkninger. Noen legemidler kan passe bedre for deg enn andre. Tilstanden debuterer vanligvis i ungdomsårene med periodevise atferdsforstyrrelser og endret stemningsleie. Hos minst halvparten utløses første episode av en ytre belastende hendelse.


Min samboer har bipolar lidelse type , men er medisinert - men er selvfølgelig opp og nedturer, hypomani og depresjon bare ikke i like kraftig grad som de uten medisiner. De fleste får flere episoder i løpet av livet. Men man kan virkelig kjenne at det kan tære på en selv når det stormer som verst, og man kommer virkelig ikke igjennom.


Nedenfor følger en kort beskrivelse af de forskellige typer af sygdomsepisoder, der kan optræde ved bipolar lidelse. For å stille diagnosen må den maniske episoden ha vart i minst uke, men ubehandlet kan den vare i mange uker. Er en samlebetgnelse for bipolare lidelser og lidelser som ligger nært opp til dette. Kvinner og menn har omtrent like stor risiko for å utvikle bipolar I, mens kvinner oftere enn menn bli rammet av bipolar II.


Barn av mennesker med bipolar lidelse har forhøyet risiko for å utvikle sykdommen. Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk-depressiv lidelse.

Bipolar betyr to poler. Overlege PhD og spesialist i psykiatri og nevrologi, Erlend Bøen ved Rikshospitalet, har også forsket på bipolar lidelse og har mye klinisk erfaring med tilstanden. Han forteller at personer han har behandlet, gjerne har beskrevet bipolar lidelsessymptomer som stadig gjentatte depresjoner.


Lagde denne i dag tidlig, men har gått mange runder med meg selv vedrørende om jeg skulle publisere den eller ei. Og hvorfor er det slik? Hvorfor må det være så tabu og skambelagt?


De to vanligste typene, type I og type II har depresjoner over flere uker til felles. I det diagnosesystemet som brukes i Norge (ICD-10) finnes ikke dette skillet, men dette er noe som er hentet fra amerikansk praksis (DSM-5). Det viktigste å få fram er at man kan ha et godt liv med bipolar lidelse , sier Marthe Løkken.


Jeg har i over to mnd gått på medisinen Lamictal - dvs med en gradvis opptrapping til nå - hvor jeg har stått på 2mg siste halvannen uke. Jeg opplever ingen virkning av medisinen så langt - opplever snarere å ha blitt v.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg